Tossal de Paiasso o pic de Filià

Vall de Manyanet - Pallars Jussà. Vèrtex #219

El tossal de Paiasso (2.771 m), també anomenat pic de Filià, mirador tan insospitat com extraordinari, farà les delícies de l’excursionista  que valora prendre’s un temps de calma dalt del cim conquerit. L’espectacle visual s’ho val.

L’ITINERARI
Situats al barranc de Cerví (1.860 m), que baixa de l’altiva pica de Cerví, es continua per la pista, que descriu una llaçada, es travessa un estret (on destaca a la dreta el pic de Llena) i s’arriba a la cabana de Llevata (1.970 m, 0.20 h). En aquest punt deixarem a la dreta el camí del port de Filià i a l’esquerra el del pas de Llevata. Continuarem fins al clot de la Mina (2.150 m, 0.45 h), on la pista gira a l’esquerra en direcció a la coma dels Estanyets. Nosaltres seguirem per la vall de la dreta qualsevol dels corriols de bestiar. La vall es tanca al cap de Llevata (2.400 m, 1.35 h).

Podem assolir el port de les Cabeçades per una cornisa, però l’itinerari més directe per arribar al tossal consisteix a vorejar per l’esquerra, mentre és rocós, un contrafort que baixa del cim principal. Després s’arriba a un collet i per aquest mateix contrafort s’ateny el cim (2.771 m, 2.30 h). Parem atenció al panorama. Mirem on mirem les vistes són increïbles. En dies clars a ponent fins i tot es pot arribar a albirar el Moncayo. Si no hem quedat satisfets, podem allargar l’excursió descrivint un periple pel tossal de Rus, el tossal de la Mina, el tuc de Moró i el Cap des Raspes Roies.

Accés: des de la N-260, prop de Sarroca de Bellera, es pren una carretera que passa per Xerallo i les Esglésies. Després s’agafa a l’esquerra una altra carretera que per Benés puja a Manyanet. Poc abans d’arribar-hi esdevé una pista de terra que conduint amb precaució és apta per a automòbils fins al barranc de Cerví, 3 km més amunt, on hi ha una cadena.
Allotjament: Casa Masover (Buira), tel. 973 661 700.
Horari: 4.30 h (ascens i descens)
Desnivell acumulat: 921 m
Dificultat: cap. En temporada hivernal és un recorregut ideal per a fer amb esquís o raquetes.
Època ideal: tot l’any.
Cartografia:
Pont de Suert. Escales. Esc. 1:40.000. Ed. Alpina.
Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Esc. 1:25.000. ICC.

TEXT: Manel Figuera