Simbiosi bucòlica

Conca de Barberà - Conesa. Vèrtex #227

Entre la Baixa Segarra i la Conca de Barberà, el poble de Conesa està envoltat de muntanyes amables i d’altitud moderada. La simbiosi entre els boscos i els camps de conreu, juntament amb la solitud d’uns paratges oblidats, converteix aquest itinerari en una experiència deliciosa.

L’ITINERARI
Des de la font del Pati de Conesa (705 m) pugem pel carrer Muntanya. Al capdamunt del carrer deixem a l’esquerra la pista que ens portaria a Forès per continuar recte per un camí que s’esmuny entre conreus. Al PK(punt quilomètric) 2.1 trobem un ramal amb tres camins. Fem cap a l’esquerra per pujar al cim del pla de Maria (895 m), punt més alt del terme municipal de Conesa, on hi ha unes antenes. El panorama s’amplia de manera notable: de la Mediterrània al Pirineu, de les muntanyes de Prades al Montseny.

Tornem a la cruïlla i prenem el camí de la dreta que va pla pel bosc (N). Poc després agafem el primer trencall a l’esquerra i, passat un tram pla, baixem pel bosc seguint la rasa de la Canaleta. Al PK 3.9 trobem un sender a l’esquerra que va a la font de la Canaleta. Seguim baixant i al PK 6.1 trobem la masia de Saladern (605 m; 1.30 h). Ara seguirem el GR 171 cap a llevant, en direcció a Segura (799 m; PK 8,4). Després del poble fem cap a la carretera i baixem per un camí de carro a la dreta fins a una bifurcació. Allà prenem la via de l’esquerra, que baixa pel bosc. En arribar a una plaça seguim l’únic sender, a la dreta, fins a desembocar al riu Seniols, sovint sec.

Remuntem el rierol aigües amunt per sender imprecís fins que el camí s’eixampla, a l’altura d’un molí enrunat. Aquí creuarem el riuet i seguirem un senderó aigües amunt. En 5 min serem a la font del Molí, envoltada de pollancres. A continuació retornem al molí per seguir el camí ample de pujada (SE). Ens encaminarem a Conesa mantenint el riu sempre a la nostra dreta.

Accés al punt de partida: des d’Igualada (pel nord) o des de Montblanc (pel sud) prendrem la ctra. C-241 fins a Rocafort de Queralt. En aquesta població agafarem una altra carretera fins a Conesa. L’itinerari s’inicia a la font del Pati, annexa a la bonica plaça Major del poble.
Horari aproximat: 3.30 h
Distància: 14 km
Desnivell: 500 m
Dificultat: baixa-mitjana
Punts d’aigua potable: font de Saladern (de difícil accés), poble de Segura i font del Molí.
Bibliografia i cartografia:
• Xavier Martorell. Conesa. Itineraris a peu per aquest bocí de terra. Ed. Cossetània, 2002.
Conca de Barberà. Esc. 1:50.000. ICC.

TEXT I FOTOGRAFIA: Xavier Martorell