Sant Ponç de Corbera i la vall d’Arús

L'Ordal - Baix Llobregat. Vèrtex #209

Itinerari que parteix de Vallirana i ens descobreix les rodalies d’aquest nucli, més enllà de les seves urbanitzacions i zones industrials.

L’ITINERARI
Sortim de la benzinera pel pg. Muntanya fins a un transformador elèctric. Bifurcació: prenem el camí de l’esquerra i tot seguit girem a la dreta(cadena). Seguim marques de PR (blanc i groc) que menen al corral del Beco primer i després a una pista que creuem per baixar a una font. Baixem fins a la riera i seguim fins a Sant Ponç. Retornem a la cruïlla i seguim a l’esquerra paral·lels a la riera. La creuem a gual, girem a la dreta per un camí que s’enfila fort fins a un enforcall (rètol “coto privado de caza”) i seguim direcció S (dreta). Unes marques blaves i granes ens duen a una cruïlla en forma de “T”, on girem a la dreta fins a la font d’abans i desfem el camí fins a Vallirana (2:30 h). Anem cap a l’església i seguim cap al S fins a la riera de Vallirana. La creuem i pugem per l’av. Selva Negra i el c. Argentina, que seguim fins al final, on prenem un camí de terra. Aviat veiem el roure i la capella de Sant Silvestre. Baixem a la pista asfaltada que hi ha vora la riera d’Arús, girem a la dreta i pugem sempre pel fondo. Passada una zona incendiada trobem una bifurcació (fita metàl·lica del CE Vallirana). Girem cap al SE (esquerra), davallem cap a la capçalera de la riera d’Arús i creuem el torrent del Salt del Bou. A continuació veiem una rampa que neix a la dreta en direcció a una línia elèctrica, per on continuem. Entrem al bosc i girem a l’esquerra. Seguim marques de PR fins al puig Vicenç (468 m), deixem el PR i continuem per la pista que mena al bosc Gran. Deixem un dipòsit d’aigua a la dreta. A l’entrada del bosc hi ha un enforcall i anem a l’esquerra (SW). Baixem amb precaució. El sender gira de mica en mica cap a l’W. Arribem al fondo on el sender segueix fins a la riera d’Arús, que no deixem fins a Vallirana (3 h).

Accés al punt de partida: arribem a Vallirana, entre l’Ordal i Cervelló, per la ctra. N-340. El punt d’inici és la benzinera que trobem a l’esquerra entrant des de l’Ordal.
Horari: entre 5:30 i 6 h
Distància: uns 20 km
Dificultat: mitjana
Bibliografia i cartografia:
• BORREGO, J. C. L’Ordal i la depressió penedesenca. Editorial Piolet, 2005.
Baix Llobregat. Esc. 1:50.000. ICC.

TEXT: Juan Carlos Borrego