Reserva d’Orlú

Acs-dels-Tèrmes - Arièja. Vèrtex #200

Itinerari circular per la reserva d’Orlú que recorre les magnífiques valls d’alta muntanya situades al SE d’Acs-dels-Tèrmes. El coll d’en Beis, punt més alt de la volta, és una magnífica talaia sobre els cims fronterers entre l’Arièja i el Capcir.

L’ITINERARI
Des del pont de Caralp (1.180 m) seguim el camí que remunta la vall del riu Orièja a través d’una fageda. Passem prop de diverses cabanes de pastors. Quan la fageda deixa pas als bedolls (1.590 m), el camí s’estreny, travessa el torrent i s’enfila fent llaçades pel vessant oposat fins al refugi d’en Beis (1.960 m, 3 h), al costat del llac homònim. Trobem una bifurcació (10 min), deixem a l’esquerra el GR 7, que mena a l’estany de Lanós, i agafem a la dreta el camí senyalitzat en groc i blanc que s’enfila fins a un circ glacial. Unes llaçades en direcció W per la base dels esperons rocosos del pic d’en Beis ens duen a la collada d’en Beis (2.370 m, 4:15 h). Des d’aquí se’ns obre la vall del llac de Narguilha i gaudim d’una gran panoràmica amb cims com el Baixollada, Morters, la Portella Gran, Esquèna d’Ase i el pic de l’Estanh Faurí. El camí flanqueja el vessant en direcció N, travessa una àrea de roques polides per l’acció de les glaceres (fites abundants) i baixa per la coma d’Eichozer fins a la cua del llac de Narguilha (1.900 m, 5:30 h). Voltem l’estany per la vora W fins a la presa, per baixar cap al bosc. Davant nostre apareix imponent la Dent d’Orlú i la seva cara SW. El camí baixa en llaçades a través de la fageda fins a les Forja d’Orlú (8 h).

Accés al punt de sortida: a Acs-dels-Tèrmes prenem la ctra. D-22 fins a Orlú i la Forja d’Orlú. D’aquí seguim cap al pont de Caralp, inici de l’itinerari i on deixem el cotxe. El final de l’itinerari és a la Forja d’Orlú, on es pot deixar un altre cotxe o bé remuntar els 4,5 km fins al pont de Caralp a buscar el primer vehicle.
Desnivell: 1.200 m (més 370 m per anar a buscar el cotxe).
Horari: 8 h (més 1:15 h per recollir el cotxe).
Dificultat: baixa, tot i la distància. Bona senyalització: GR fins al refugi d’en Beis i sender regional després. El recorregut es pot fer en 2 dies i dormir al refugi d’en Beis, guardat a l’estiu (tel. 00 33 561 64 24 24).
Època aconsellable: tot i que es pot fer durant l’estiu, la millor època és a finals d’octubre quan els colors de tardor estan en el seu millor moment.
Cartografia: Cerdagne-Capcir. Núm. 8. Esc. 1:50.000. IGN francès.

TEXT: Joan Casòliva