Puig de Pastuira

Setcases - Ripollès. Vèrtex #210

L’ascensió al puig de Pastuira (2.675 m) resseguint l’aresta E, ja sigui sortint des de Setcases mateix o des de la vall de Carlat, és una experiència inoblidable. A part del Pastuira, pujarem al petit cim de la Creu Vermella i descobrirem un indret solitari, amb sorprenents vistes sobre el puig del Bac, el Costabona, el circ de Concrós i el vessant sud del Gra de Fajol Petit.

L’ITINERARI
Prenem la pista i creuem el Ter. Iniciem una suau pujada enmig d’un bosc molt tancat. La pista guanya altura de manera progressiva per l’obaga fins a un collet (1.580 m) amb un senyal de prohibició de circulació de vehicles. Davant nostre veiem les Cabanes. Deixem la pista i ens enfilem pel mig del bosc en direcció W fins a trobar de nou una nova pista, que seguim cap al SW fins a una tanca de bestiar (1.700 m). S’acaba la pista i continuem pujant per espais oberts amb franca tendència a l’esquerra. Evitem les zones de pins i deixem una zona rocosa a la dreta. Arribem al cim de la Creu Vermella (2.281 m) i continuem pel caire de la serra de Pastuira. Creuem els plans de la Serra i d’Orzal, sempre pel costat S i evitant entrar al vessant N. Un cop arribats als Rocs Blancs, si la neu ho permet, ataquem el cim per la seva dreta. Atenció: eviteu el descens del vessant N dels Rocs Blancs, en direcció a Coma d’Orri, pel marcat risc d’allaus.

EL DESCENS
Baixem pel vessant sud. Cal posar atenció a la pala que hi ha entre el Pastuira i els Rocs Blancs, ja que amb fort vent s’hi pot formar una placa de vent. Baixem realitzant un llarg flanqueig en direcció E fins a trobar un petit caire (2.200 m). Tornem a posar les pells i pugem de nou fins a la cota 2.425, per on hem passat a la pujada. Tornem a baixar, passem de nou per la Creu Vermella i desfem el camí de pujada.

Accés al punt de partida: des de Setcases seguim la carretera en direcció a Vallter. Passada la casa del Picot i 150 m abans de la desviació a Espinavell, s’inicia una pista a l’esquerra que és el punt de partida. Quan hi ha neu en una cota prou baixa, es pot començar a Setcases mateix i seguir la pista que puja a les Cabanes.
Desnivell: 1.200 m
Horari: 6-7 h
Dificultat: mitjana. Cal posar atenció a la formació de plaques de vent a la pala S dels Rocs Blancs. També cal estar atents al gruix de neu, ja que l’itinerari comença a una cota relativament baixa.
Cartografia: Puigmal. Vall de Núria. Ulldeter. Esc. 1:25.000. Ed. Alpina.

TEXT: Lluís Bancells