Pic de Ventolau

Vall de Cardós - Pallars Sobirà. Vèrtex #201

El cim de Ventolau (2.853 m) està situat en una de les zones més verges del Pirineu català. És el punt culminant d’un nus de carenes on destaquen el pic de Lo Vedo (N), el de Costa Blava (E), el dels Tres Estanys (S) i els pics de la Gallina (W). És molt solitari i salvatge i, a més, un esplèndid mirador sobre el Mont-roig i els estanys de la Gallina.

L’ITINERARI
Sortim del refugi (1.720 m), baixem al torrent de Mascaró i prenem un sender imprecís i tapat de vegetació que ressegueix el torrent per la dreta hidrogràfica. Es fa enutjós avançar, però aviat el sender va sent més fressat i comencem a trobar fites quan s’uneix amb el sender que ve de l’esquerra des d’un collet proper. Deixem a la dreta el torrent de Mascaró i anem pujant llarga estona per la barrancada de la Coma del Forn, que es va apregonant. La vegetació és ufanosa. Per sender imprecís, però amb alguna fita, superem una darrera graonada i arribem a un collet(2.343 m; 1:45 h) des d’on veiem clarament el coll del Forn a l’esquerra i el coll dels Tres Estanys a la dreta. El pic dels Tres Estanys, molt esvelt, queda entre els dos colls. A la dreta del coll dels Tres Estanys treu el cap el Ventolau. En aquest punt s’acaben les fites. Cal dirigir-se al NW, cap al coll dels Tres Estanys (2.675 m; 2:35 h) per entre herbassar i tartera. Des del coll, o fins i tot sense arribarhi, pugem decidits fins al cim (2.853 m; 3 h). Descens pel mateix camí (2 h).

Accés al punt de partida: de Llavorsí prenem la ctra. L-504 fins a Tavascan. Continuem per la pista asfaltada que puja a l’estació d’esquí de Tavascan on hi ha el refugi de la Pleta del Prat, punt d’inici de l’ascensió.
Horari: 5 h
Desnivell: 1.150 m
Dificultat: itinerari poc perdedor i de dificultat tècnica baixa, però emmarcat en un entorn d’alta muntanya.
Allotjament: refugi de la Pleta del Prat (676 449 454 / 973 623 079).
Època aconsellable: estiu i principis de tardor.
Punts d’aigua potable: al refugi (embotellada) o del riu (no tractada).
Bibliografia i cartografia:
• JOLÍS, A., SIMÓ, M.A. Mont-roig-Certascan. Guies del CEC. PAM, 1996.
Pica d’Estats-Mont-roig. Esc. 1:25.000. Alpina i Geoestel, 2002.

TEXT: Xavier Martorell i Boada