Pic de Sotllo

Vall de l'Artiga. Vèrtex #208

El pic de Sotllo es troba immers en un espai privilegiat del sector més oriental dels tres mils pirenaics. Està escortat per la reina del Pirineu català, la Pica d’Estats, amb qui domina l’abast del paisatge. Apreciarem sorpresos el contrast de colors que diferencien les dues valls d’accés: la vall Ferrera, de catifes verdes i enlluernadors estanys, i la vall de l’Artiga, més gris i pedregosa, però a la vegada més espectacular. Des d’aquesta última vall iniciarem la nostra ascensió.

L’ITINERARI
Des del refugi voregem l’estany de Pinet per la dreta i seguim cap al S. El sender senyalitzat transcorre damunt del barranc de la Cometa d’Estats, a l’esquerra del riu d’Estats. Avancem pel mateix barranc seguint les fites que marquen la ruta. Arribem a l’estany d’Estats (2.415 m, 50 min) i el voregem per l’est fins al fons de la conca on una gran paret ens impedeix seguir. Grimpem pel camí més evident cap al SW fins a l’estany de la Cometa d’Estats (2.736 m, 1:55 h). Enormes parets ens fan ombra i possibiliten que hi trobem neu fins ben entrada l’època estival. A la nostra dreta es distingeix al coll dels Guins de l’Ase. Ens hi encimbellem grimpant sense dificultat. Superem algun pas aeri i arribem al cim del Sotllo (3.072 m, 2:55 h). Per al descens, baixem cap a l’estany de la Cometa d’Estats (NE) i flanquegem la base de la Pica d’Estats per una canal evident (E) fins a trobar un coll prop del Montcalm. Ens desviem cap al N i passem per un petit estany encara gelat. Seguim el descens per terreny inclinat, marcat per fites i pintura taronja, fins a l’estany de Montcalm (2.557 m, 4:35 h). El voregem per l’esquerra, cap al NW, fins a l’estany d’Estats i desfem el camí de pujada cap al refugi de l’Estanh de Pinet (5:15 h) i el descens cap a l’Artiga (7:15 h).

Accés al punt de partida: des de Tarascon, a la carretera entre Fois i Acs, prenem la carretera a Vic-de-Sòç, Auzat, Marc i l’Artiga (D-108). Poc abans d’arribar a l’Artiga, trobem un aparcament on deixem el cotxe, just a sobre de la central hidroelèctrica. Un rètol ens indica el camí del refugi de l’Estanh de Pinet (2:45 h; +1.050 m).
Horari: 7-8 h
Desnivell: +865 m, -1.915 m
Dificultat: sense dificultat aparent, tot i el desnivell considerable. Atenció al tram aeri de la cresta.
Recomanable l’ús de grampons en algun pas.
Època aconsellable: de mitjans de juny a octubre.
Allotjament: refugi de l’Estanh de Pinet. (vegueu pàg. 68 i 69 d’aquest número).
Cartografia: Vicdessos 2148 OT. Esc. 1:25.000. IGN francès.

TEXT: Albert Torrent