Pic de la Covil

Serra de Montgrony - Vall de Ribes. Vèrtex #204

El pic de la Covil, a l’extrem oriental de la serra de Montgrony, és una muntanya modesta però que gaudeix d’una vista excepcional sobre la vall de Ribes i els cims més alts del Pirineu Oriental i del Berguedà. Us proposem l’ascensió amb raquetes de neu a aquest cim, un itinerari encara força desconegut, des del vessant de Campelles, a la vall de Ribes.

L’ITINERARI
Des del refugi del Pla de Prats (1.562 m), agafem en direcció SW un camí força ample que neix al costat mateix de la pista de terra i que puja per un terreny amb pendent força suau. El camí -molt ample al principi- es va fent cada vegada més estret, i a l’altura del torrent de Font roja s’estreny sobtadament. Arribem a l’esmentat torrent, girem a l’esquerra i pugem pel torrent que normalment està tapat per la neu i l’única dificultat que ofereix és el dret pendent. Una vuitantena de metres més amunt trobem una pista de terra, que seguirem en direcció NW fins al vell refugi de la Covil (1.779 m), que es troba alS peus de la darrera pala. Iniciem l’última part de l’itinerari remuntant aquesta dreta pala nevada en direcció generalment SW. Intentarem pujar sempre pels pendents de l’esquerra, que són les menys dretes, tot i que poden arribar fàcilment als 30º d’inclinació, i que superarem fent algunes diagonals. Ens endinsarem al bosc, poc espès, situat unes desenes de metres abans del cim, on disminueix la inclinació del terreny. Seguim per pendents més fàcils fins a una zona força planera i a continuació pugem els darrers metres que ens porten directament al cim de la Covil (2.001 m).

EL DESCENS
Pel mateix itinerari.

Accés al punt de partida: des de Ribes de Freser prenem la carretera GIV-4011 a Campelles, on agafem la pista forestal-asfaltada fins al pont-que porta al refugi del Pla de Prats (1.562 m), punt d’inici de l’excursió.
Horaris: 2 h de pujada i 1:10 h de descens.
Desnivell: uns 450 m
Dificultat: mitjana. Pendents força drets entre el refugi de la Covil i el cim. Per a iniciats en les raquetes i que posseeixin una bona tècnica.
Material: raquetes, bastons, grampons, ARVA, sonda i una pala per grup.
Època recomanada: de principis de desembre a finals d’abril.
Cartografia: Montgrony-Fonts del Llobregat. Esc. 1:25.000. Alpina-Geoestel, 2002.

TEXT: Carles Gel