Pic de Finestrelles per la serra dels Clots

Llo - Alta Cerdanya. Vèrtex #211

El cim de Finestrelles és un magnífic mirador sobre el santuari de Núria i les muntanyes que l’envolten. L’excursió segueix la llarga carena que s’inicia a Llo i que culmina al cim, dominant les valls d’Eina i del Segre. És una excursió poc freqüentada i on sobta trobar l’extens pla enclotat del camp de Perones.

L’ITINERARI
Des del pàrquing anem a l’església i prenem el GR. Entrem al poble i, després de la font de Miqueló, girem a la dreta; passem per sota el castell i arribem al pla on hi ha la font de la Monja. Pugem per un camí ample i pedregós fins al collet de Sant Feliu (0:30 h). A la dreta ens queda l’ermita i l’arribada de la via ferrada de les Escaldilles. Deixem la pista i prenem un sender que s’enfila per la carena, tot travessant un canal. Al Pla (1 h) trobem unes roderes que s’enfilen. Sortim a una pista que seguim fins al seu final. Pugem un llom i girem a la dreta cap a un collet. D’allà anem a la carena principal pujant entre gespet i roquissers. La carena (2:15 h) és molt accidentada al principi. A partir del camp de Perones (3 h), la carena es fa més suau i ampla. Trobem el camí que puja del coll de Finestrelles i el seguim cap a l’esquerra fins al cim (4 h). Tornem enrere; fort pendent fins a passar un collet al peu del puig del Coll de Finestrelles; el voregem i baixem fins al coll (4:20 h). Forta baixada pel vessant cerdà; més avall fa llaçades i planeja. Deixem el camí (4:30 h) que planeja (va a la font del Segre) i seguim baixant directament, entre nerets. El camí fa unes llaçades i baixa cap a una mena de clotada des d’on va a la dreta cap a uns pendissos herbats (fites) i baixa fins a un collet (5 h). El sender es decanta cap a la dreta i baixa pel bosc fins al refugi de la Culassa (5:20 h). La pista travessa el Segre i el segueix. Deixem el trencall al mas Patiràs (6 h). Passem pel peu del roc del Vidre i per sota el pont de la ferrada de les Escaldilles. Sortim als banys de Llo i arribem al pàrquing (6:35 h).

Punt de partida: pàrquing de Llo, accessible des de Sallagosa per carretera local. Abans de l’església de Llo, a la dreta, hi ha el trencall que va cap als banys de Llo i al pàrquing.
Desnivell: 1.500 m
Horari: 6:35 h
Dificultat: l’única dificultat és el desnivell a superar.
Època aconsellable: estiu i tardor
Cartografia:
Puigmal-Vall de Núria-Ull de Ter. Esc. 1:25.000. Ed. Alpina.
Bourg-Madame/Mont-Louis. 2250 ET. Esc. 1:25.000. IGN francès.

TEXT: Joan M. Vives i Teixidó