Pic d’Ardiden

Vall de Barèges - Pirineu Francès. Vèrtex #205

Per la seva situació al nord del Pirineu axial, l’Ardiden (2.988 m)gaudeix d’una magnífica visió dels cims fronterers de 3.000 m, entre els quals destaca el massís del Vignemale. L’esquiada es veu interrompuda a la part alta per una petita grimpada que dóna caràcter a l’ascensió.

L’ITINERARI
Des de la corba anem seguint la pista en lleugera pujada fins al llogarret d’Aynis, on arribarem en uns 30 min. Just abans un camí s’enfila a l’esquerra, passa per unes bordes, travessa el riuet i s’enfila cap al SW per unes pales franques fins als plans on hi ha la cabana. Aquesta està una mica enlairada a l’W del riuet, abans de l’estany Lagües. L’endemà seguim la vall cap al S i per unes pales accedim als estanys d’Ardiden. Voregem l’estany Grand pel SE i ens anem acostant a la cresta que ve del Soum des Agudes. A la part superior de la pala ens hem de treure els esquís i a la seva esquerra caldrà grimpar per una canal per accedir a l’aresta. Per aquesta podrem progressar amb esquís o a peu depenent de la innivació. L’anirem seguint cap al SE sense cap dificultat especial fins al cim.

DESCENS
Pel mateix itinerari.

Accés al punt de partida: des de Lourdes prenem la N-21 fins a Argèles-Gazost i després la D-921 fins a Luz-Saint-Sauveur. Seguim la carretera de l’estació d’esquí de Luz-Ardiden fins a un revolt molt marcat (1.160 m) a uns 2 km després del poblet de Grust. Si no hi ha neu, podem seguir amb cotxe la pista que surt a l’esquerra fins al llogarret d’Aynis (1.420 m).
Allotjament: cabana Lagües (2.035 m), amb capacitat per a unes 6 persones en entarimat de fusta i unes 4 persones més a terra. Si es desitja fer l’ascensió en un dia, es poden consultar els allotjaments a l’oficina de turisme de Luz: tel. 00 33 (0) 562 92 30 32; www.luz.org.
Desnivell: 877 m el primer dia i 951 m el segon.
Dificultat: entre els 2.830 m i els 2.900 m hi ha una franja rocosa més empinada que cal fer a peu en una grimpada fàcil. La pala que hi dóna accés pot arribar als 30º d’inclinació. La resta no presenta cap problema.
Horari: primer dia: 2 h fins a la cabana Lagües; segon dia: 3:30 h d’ascensió i 2:15 h de descens.
Orientació: NE, N.
Material: piolet i grampons per al tram final; pala per accedir a la cabana.
Cartografia: Gavarnie. 1748 OT. Esc. 1:25.000. IGN francès.

TEXT: Eloi Figueras