Pi-Pla Guillem-Pi

Conflent - Pirineu oriental. Vèrtex #218

Recorregut circular pel Conflent envoltant la reserva natural de Pi, amb majestuoses vistes sobre el massís del Canigó.

L’ITINERARI
Iniciem la sortida a Pi (1.010 m), des d’on ens dirigim cap a Mentet per la carretera D-6. Després d’haver superat rampes pronunciades, al km 9 coronem el coll de Mentet (1.760 m). Ens desviem per la pista de l’esquerra en direcció al coll de Roques Blanques. Creuem la ribera d’en Rojà i passem davant del refugi Da Silva, envoltat de pins, al costat d’una font. Al km 19,8 trobem una tanca i a partir d’aquest punt (1.965 m) la pista empitjora i és difícil mantenir l’equilibri. Deixem enrere la vegetació coincidint amb l’aparició d’una nova barrera que prohibeix el pas dels vehicles motoritzats.

Al km 24,3 assolim la collada de Roques Blanques (2.252 m), on enllacem amb el recorregut HRP o Alta Ruta Pirenaica. Seguim la pista de l’esquerra (la de la dreta ens duria a la Presta, amb el massís del Costabona al fons). A 1 km superem una tanca per la dreta i al km 26,8 uns bancs de pedra conviden a fer un mos. Lluny, al fons de la vall, contemplem Pi. La pista s’enfila suaument fins a atènyer el punt culminant, el pla Guillem (2.315 m), on hi ha una àrea de recuperació ecològica del terreny amb unes xarxes a terra. Cal anar amb compte, el camí és perdedor i segurament ens tocarà arrossegar les bicicletes. Resseguim unes tanques de fusta fins a retrobar la pista.

Al km 28,8 passem pel costat del refugi de Pla Guillem. Emprenem la baixada mentre contemplem davant nostre el massís del Canigó, i al km 34,5 trobem el refugi de Merialles, amb una font i cabana forestal a pocs metres. Seguim la pista fins al coll de Jou (km 40,3), on surt a la dreta una carretera en direcció a Vernet que cal ignorar. Trenquem per la pista que s’obre a l’esquerra, canviant bruscament de vessant. Al km 44,8 comença la carretera (810 m) en lleugera pujada fins al km 46,9 on trobem una cruïlla. Girem a la dreta, creuem un pont i continuem per la ctra. D-6 fins a arribar de nou a Pi (km 48,7), punt i final d’una sortida dura, però de gran bellesa.

Punt d’inici i final: Pi. S’hi accedeix des de Perpinyà en direcció a Prada i Vilafranca de Conflent. Des de Vilafranca cal girar a l’esquerra en direcció a Fullà i Pi.
Longitud: 48,7 km
Desnivell: 1.505 m
Exigència física: alta
Ciclabilitat: 95 %
Allotjament: chambre d’hôtes-restaurant de Pi (tel. 00 33 468 05 53 00) i gîte d’étape de Pi (només per a dormir-hi. Tel. 00 33 468 05 58 38).

TEXT: Francesc Sabater Corral