Perspectiva oberta

Pic de l'Escalette - Pirineu Francès. Vèrtex #246

El pic de l’Escalette (1.856 m) és un d’aquells cims ideals per a una escapada excursionista amb raquetes de neu. Una muntanya modesta però agraïda, que ens sorprendrà gratament per la bellesa del seu entorn.

L’ITINERARI
A cavall entre el Luchonnais i el Coserans s’alça el coll de Menté, topònim que segur que coneixen els aficionats al ciclisme i especialment al Tour de França. Enlairat a 1.349 metres, és el punt de partida on ens calçarem les raquetes per iniciar l’ascens a aquesta modesta però bellíssima muntanya, sempre i quan el blanc element hagi fet presència en cotes relativament baixes. Des del mateix coll, si alcem la vista al nord, podrem admirar el nostre objectiu, ni gaire lluny ni gaire a prop. Iniciarem la marxa seguint una pista forestal ampla que s’endinsa en un esplèndid bosc de coníferes. Sense cap dificultat avançarem plàcidament, sense possibilitat de pèrdua, superant una sèrie de llaçades, fins a un punt on s’aclareix notablement el bosc (1.630 m; 1.15 h). La vista se’ns obre de manera notable, i al nord i a ponent podrem gaudir de les grans altituds i la bellesa desfermada d’aquesta part de la serralada pirinenca. Al fons veurem una cabana. No cal arribar-hi. Abandonem la pista i ens desviem a mà dreta, intentant evitar un pesat flanqueig. Des d’aquest punt, les possibilitats d’atacar els últims 200 m de desnivell són diverses. El fet de veure el cim en tot moment facilita aquesta acció. Tan sols es tracta de llegir el terreny i rogressar decididament fins assolir el nostre objectiu, desproveït de cap mena d’objecte artificiós (2 h). Per al descens desfarem el camí fins al punt on hem abandonat la pista durant la pujada. En aquest indret podem decidir entre desfer l’itinerari de pujada -per pista- o endinsar-nos al bosc per avançar, pràcticament en línia recta, fins al mateix coll de Menté. Una possibilitat, aquesta darrera, excel·lent sempre i quan tinguem certa experiència en la lectura del terreny hivernal.

Punt de partida: coll de Menté (1.349 m). S’hi accedeix des de Saint-Béat, la primera localitat important que trobarem a França si hi arribem des de la Val d’Aran.
Desnivell: 507 m
Horari: 3 – 3.30 h
Dificultat: baixa-mitjana
Cartografia: Aspet – Pic de Maubermé. Esc. 1:25.000. IGN francès.

TEXT I FOTOGRAFIA: Josep Llusà