Peña Montañesa

Serra Ferrera - Sobrarbe. Vèrtex #202

Al Sobrarbe, just sobre el poble de l’Aínsa i com a culminació de la serra Ferrera, s’alça la Peña Montañesa. Pic altiu, probablement amb una de les millors panoràmiques del Pirineu aragonès, que abasta del Turbón al Bisaurín i s’estén amb tot detall sobre el Cotiella, els Eriste, el Posets, el Bachimala, les Tres Sorores i d’altres menors com el Castillo Mayor, Punta Suelza o Tozal de Guara. Aquesta successió de pics, valls, poblets i racons exigeix disposar de temps per a la seva contemplació. La tranquil·la ascensió per la cara S permet conèixer un ecosistema molt ben conservat i és una excel·lent alternativa quan el mal temps no permet l’ascensió als tres mils de la zona.

DESCRIPCIÓ DE L’ITINERARI
Sortim del panell indicador per un corriolet fressat entre boixos, alzines i matolls. Progressem en direcció E-NE (camí sempre fressat). En un petit collet arribem a un prat i girem cap a l’W per situar-nos al peu de la cara E de la muntanya. Ascendim en ziga-zagues per la cara E sense deixar el camí, ben marcat i fitat. Guanyem altitud i ens acostem a una marcada barra rocosa que ratlla tot el vessant. El camí es decanta cap a l’esquerra i supera fàcilment aquesta barra per l’W, sense cap dificultat. A partir d’aquí s’obren uns prats de pastura. Els travessem i ens decantem cap al NW per camí ben fitat i fressat. A la dreta, entre un matollar, s’entreveuen les restes d’una borda i sota seu hi ha un petit abeurador, únic punt d’aigua en tota l’ascensió. Progressem en la mateixa direcció, deixem a la dreta un pluviòmetre i continuem fins al final dels prats. Apareix el con cimer, perdem uns 40 m per una barra rocosa i continuem en clara direcció NW, enmig d’una feixa rocosa, per sota d’unes agulles i parets fins a situar-nos al peu del cim. Sortim a uns prats amb restes de grans pins, guanyem el llom W i entre roquissar atenyem el cim(2.291 m).

EL DESCENS
Pel mateix itinerari.

Accés al punt de partida: des de l’Aínsa prenem la ctra. al Pueyo de Araguas, Oncins i monestir de San Victorián. Entre Oncins i el monestir, enfront d’un petit cementiri, trobem la capella del Pilar, punt d’inici de l’excursió (font i panell indicador).
Horaris: ascensió: 3:30 h; descens: 2:30 h.
Desnivell: 1.200 m
Dificultat: baixa. Cal evitar els dies de calor.
Cartografia:
Cotiella. Esc. 1:25.000. Alpina.
L’Aínsa-Sobrarbe. Esc. 1:40.000. Prames.

TEXT: Enric Faura