Montiós i Montnèr, la cara amable de la vall de Loron

Pirineu francès - Vall de Loron. Vèrtex #225

La vall de Loron, situada just al nord del massís del Posets i els Bachimala, té les seves grans muntanyes a la frontera amb l’Aragó. Al nord-est de Lodenvièla (Loudenvielle), en canvi, hi ha una zona de boscos encantats i de cims més amables; paratges ideals per a ser descoberts durant excursions matinals si ens decidim a passar unes vacances a Loron. Tot i la seva modesta altitud, els dos cims que visitarem us oferiran vistes increïbles. Segur que no us defraudaran.

L’ITINERARI
Sortim del coll de Balèrs en direcció a ponent per resseguir una carena ampla que ens conduirà directament al cim del Montnèr (2.147 m), nom occità que en els mapes francesos apareix com a Mont Né. En aquest punt iniciarem un canvi de direcció cap al sud per anar a buscar el port de Pèirafita (Pierrefite en els mapes francesos) a través d’un camí carener. A la cruïlla de camins del port prendrem un freqüentat camí cap al SW que en lleugera baixada i amb una font al bell mig ens portarà fins a l’estany de Bordèras, la principal destinació dels excursionistes que es mouen per aquests verals. Després de travessar el seu desguàs flanquegem damunt uns pendents forts per encarar una marcada vall en direcció a ponent.

Al final de la vall arribem a un coll (2.106 m), flanquegem un cim pel seu vessant oest i amb una senzilla grimpada assolim un cim amb un trípode metàl·lic. Prosseguim per una zona planera i en 5 minuts més haurem arribat dalt el Montiós (topònim occità; Montious en francès). El cim té una altitud de 2.171 m i està coronat per una gran fita de pedres.

Farem el retorn pel mateix itinerari fins al port de Pèirafita. En aquest punt, en comptes d’anar al Montnèr, ens dirigirem a llevant per una pista que ressegueix el vessant E de la muntanya per anar a parar altra vegada al port de Balèrs. A mig camí de la pista hi ha un refugi lliure en bon estat, de 10 places i amb aigua.

Accés al punt de partida: des de la Val d’Aran ens arribarem a Banhèras de Luishon a través del coll d’Eth Portilhon. A Banhèras prendrem la D 618 que va al coll de Peyresourde. Als 4 km ens desviem a la dreta cap a Lo Borg d’Oèlh per la D-51. Just abans d’arribar-hi, una carretereta a la dreta ens durà fins al port de Balèrs (1.755 m), on deixarem el cotxe.
Desnivell: 900 m
Horari: 4 h
Cartografia: Bagnères-de-Luchon. 1848 OT. Esc. 1:25.000. IGN francès.
Informació complementària: http://www.vallee-du-louron.com/.

TEXT I FOTOGRAFIA: Eloi Figueras