Mirador d’Andorra i dels cims veïns

Pic de l'Estanyó - Andorra. Vèrtex #249

El Parc Natural de la Vall de Sorteny, inclòs dins el comú d’Ordino, s’endinsa cap a un dels pics més alts i amb millors vistes del país dels Pirineus: l’Estanyó (2.915 m). Aquest és un dels tres espais protegits d’Andorra, juntament amb el Parc Natural de les Valls del Comapedrosa i el de la Vall de Madriu-Perafita-Claror. Amb una superfície de 468 quilòmetres quadrats, Andorra és molt més que carrers atapeïts de llums cridaners i aparcaments amb el rètol de complet.

L’ITINERARI
L’excursió que mena al pic de l’Estanyó, la tercera muntanya més alta d’Andorra, és una bona ocasió per aprendre de la flora, de la fauna i d’un entorn que no deixa indiferent. Des de l’aparcament ascendim per una pista forestal que duu al jardí botànic de la vall de Sorteny i a la bifurcació que condueix a l’estany de l’Estanyó. El sender està molt ben senyalitzat amb marques grogues. Caldrà fer un esforç extra en un petit tram on el camí s’enfila per dins el bosc, just abans de l’Estanyó, on podem parar a gaudir del paisatge.

Ascendim vers el NE per unes llaçades que ens duen a la serra del Roc del Rellotge i carenegem en direcció SE tot guanyant altitud. Quan el pendent disminueix, arribem a un pedregar des d’on veiem el nostre objectiu: el cim coronat per una gran fita. Des del pic de l’Estanyó (2.915 m), acariciant els 3.000 m, s’estén un mar de muntanyes infinit. Les més altives s’albiren a l’oest, on treu el cap la reina dels Pirineus catalans, la pica d’Estats. Podem tornar tot desfent el camí o voltant per la serra de l’Estanyó fins a la collada de Ferreroles, des d’on baixarem a l’Estanyó i reprendrem el camí per on hem pujat. A Andorra l’acampada està prohibida, però podeu fer nit a la borda de Sorteny, un refugi lliure amb capacitat per a una trentena de persones.

Accés al punt de partida: des d’Andorra la Vella agafem la CG-3 en direcció a Ordino i el Serrat. Poc després d’aquest segon poble trobarem una carretereta (CS-370) cap a la dreta que ens porta, en un parell de quilòmetres, fins a l’aparcament del pla de Sorteny.
Desnivell: 1.150 m
Horari aproximat: 8 h
Dificultat: cap de tècnica, però físicament és un recorregut exigent per
l’important desnivell.
Cartografia: Andorra. Escala 1:40.000. Ed. Alpina.

TEXT I FOTOGRAFIA: Bego Masdefiol