Llums i ombres d’una terra abandonada

Pallars Jussà - Pui de Lleràs. Vèrtex #224

El Pui de Lleràs és el punt culminant de la serra de Castellet, situada immediatament al sud de Sant Gervàs, de la qual n’és mirador panoràmic. El pic està situat en un punt estratègic entre la conca de la Noguera Pallaresa i la Ribagorçana i domina tota l’àrea de la Terreta. És una zona esporàdicament recorreguda i sobre la qual hi ha molt poca informació. Tot seguit es descriu l’itinerari més curt per assolir aquest cim on la solitud serà ben garantida.

L’ITINERARI
Sortirem d’Espluga de Serra (1.186 m) cap a llevant a través de prats i camps de conreu. Entrem a continuació en una pineda de pi roig per arribar al grau de Roca Gran, sota una formació rocosa remarcable tant per la forma retallada per fondes xemeneies com per la seva constitució geològica, puix que sobre una àmplia base calcària s’aixequen potents torres de conglomerat. En aquesta zona de conglomerat s’obre una cova coneguda com el forat Roi. Creuem una tanca per al bestiar i voregem la paret, per anar cap a l’esquerra per una franja rocosa. A continuació haurem de travessar la notable fageda de Lleràs, integrada per faigs i trèmols, i farem cap als prats del Grau, ja a prop de la carena. A la carena rocallosa s’obre el coll de l’Espluga (1.535 m). A partir d’aquest punt s’ha de resseguir la carena en sentit sud i passar per sota d’una línia d’alta tensió en el coll de Serradell. Tot recorrent la carena podrem contemplar la captivadora vall de Serradell -on destaquen les agulles rocoses anomenades picorres-, que guarda prou al·licients com per merèixer de ser coneguda. Amb aquestes visions tan suggestives, els darrers metres fins al Pui de Lleràs (1.692 m) se’ns faran molt curts. Aquest cim és un vèrtex geodèsic on s’ha construït una caseta de guaita, la qual es pot emprar d’aixopluc en cas de necessitat. La tornada cal fer-la pel mateix itinerari de pujada.

Accés al punt de partida: situats a la ctra. N-230, a l’altura d’Areny(entre el Pont de Montanyana i el Pont de Suert), prendrem a mà dreta una carretera que passant per la Torre de Tamúrcia ens durà fins a l’Espluga de Serra, un poblet que pertany al municipi de Tremp.
Desnivell: 500 m
Horari aproximat: unes 3 h entre anada i tornada.
Dificultat: baixa. Camí evident fins a la carena i senyalitzat amb grans fites a partir d’allà.
Època aconsellable: tot l’any, però a l’estiu hi fa molta calor. A la tardor, la miscel·lània de colors dels boscos de la vall de Serradell afegeix interès paisatgístic al recorregut.
Bibliografia i cartografia:
• Agustí Jolis; M. Antònia Simó. Pallars-Aran. Barcelona: CEC, 1961.
• Manuel Cortés. “Entre la Pallaresa i la Ribagorçana”. Muntanya [Barcelona], núm. 758 (1988).
www.ajuntamentdetremp.cat/terreta.
Pallars Jussà. Esc. 1:50.000. ICC.

TEXT I FOTOGRAFIA: Jordi Lalueza