Les entranyes de Collsacabra

Osona - Riera de l'Om. Vèrtex #230

La riera de l’Om ha excavat al cor de Collsacabra les grans cascades de Goleró, situades al límit llevantí d’Osona. En quatre ràpels salvarem l’important desnivell de la paret. Un barranc curt, però interessant, especialment si hi raja força aigua.

EL DESCENS
A l’esquerra de l’aparcament trobem la riera de l’Om, que es va excavant progressivament a la roca. Forma bassals que es poden esquivar i algun ressalt. En arribar al primer ràpel trobarem a l’esquerra la instal·lació, que ens ficarà dins el primer toll. Al següent ressalt el curs del riu gira a la dreta; la instal·lació és a l’esquerra. En aquest ràpel haurem de descendir creuant al cantó esquerre fins a una lleixa. Aquí haurem d’anar en compte (podem fer un passamà). El relleix ens conduirà a la instal·lació del tercer ràpel (en uns boixos, a l’esquerra). Finalment arribarem a una gran badina de recepció. Sortirem del barranc per la seva esquerra.

RETORN
En sortir de la gorga veurem les marques d’un antic torrent, per on remuntarem fins una mica abans d’arribar a una cova. A continuació ens desviarem a la dreta per remuntar el bosc per un antic sender que puja des de les masies del Roure fins a les de l’Om. En assolir unes prades veurem que el riu ens queda a l’esquerra i les masies davant. Seguim el curs del riu fins a retrobar el pla on havíem deixat el vehicle.

Accés al punt de partida: ens situem a la C-17 per anar fins a Vic. A continuació prenem la C-153 en direcció a Olot. Passem per Cantonigròs i el desviament que condueix a Rupit. Al PK 38,3 agafarem una pista paral·lela a la carretera, inconfusible perquè a l’entrada hi ha un arc de pedra. Descendim a unes masies i continuem fins al curs del riu. El creuem i 200 m després, a la dreta, trobarem un clar on podrem aparcar.
Horaris: l’aproximació és immediata; descens: 2-2.30 h; retorn: 30-45 min.
Longitud: 500 m
Desnivell: 150 m
Època recomanable: primavera i tardor, després de pluges.
Dificultat: mitjana-alta segons el cabal (grau 3-4 sobre 5).
Equipament: bo
Tipus de roca: gres
Material: dues cordes de 30 m o una de 60 m, a més de la corda de socors. Casc, bagues d’ancoratge, cordinos i neoprè (segons l’època).
Cartografia: Vall de Sau – Collsacabra. Esc. 1:40.000 Ed. Alpina.
Bibliografia: Edu Gómez. Descenso de cañones. Girona (tomo II). Autoedició, 1998.

TEXT, RESSENYA I FOTOGRAFIA: Marc Magem