L’altre esquí a Boí

Tuc dels Carants - Vall de Boí. Vèrtex #246

Al nord de l’estació d’esquí de Boí-Taüll, la vall de Sant Martí es pot enllaçar amb la de Sant Nicolau ascendint al tuc dels Carants (2.791 m) pels estanys del Pessó. Es tracta d’una bonica travessa amb esquís per l’extrem sud-oest del Parc Nacional d’Aigüestortes.

L’ITINERARI
Des del revolt on haurem estacionat el cotxe remuntem la pista paral·lela al riu de Sant Martí. A la cota 1860 tombem a l’esquerra per creuar el barranc de Moró i entrar al bosc. És un tram un pèl perdedor: cal anar en tendència al NE buscant els indicis del camí d’estiu. Cap a la cota 2000 baixarem a creuar el barranc del Port de Rus per un pont de fusta. El recorregut s’orienta més al N per remuntar el barranc del Pessó deixant-lo a la dreta. L’entrada del barranc té 100 m de desnivell poc agraïts ja que probablement els haurem de fer amb els esquís a l’esquena a causa de la cota relativament baixa, l’orientació S i les característiques del terreny. Passat aquest empit tornem a ascendir còmodament cap als estanys del Pessó. Els flanquegem tots dos per l’esquerra fins arribar una mica a l’W (cota 2700) del coll del Montanyó, on haurem de decidir si les condicions són prou bones per assolir el cim amb els esquís als peus ja que el llom s’estreny i esdevé exposat. Un cop dalt el tuc dels Carants (2.791 m) retornem a la cota 2700, on tenim l’entrada més assequible per esquiar cap a la vall de Sant Nicolau. La primera pala té un marcat desnivell i pot amagar alguna placa de vent, però ben aviat el descens avança per terrenys molt més amables. Sempre progressarem deixant a la nostra dreta el barranc dels Llacs amb un tram final més emboscat que mena al planell de Sant Esperit (1.750 m). Baixem a l’esquerra per pista, paral·lelament al riu de Sant Nicolau. L’única remada caldrà fer-la a l’altura de l’estany de Llebreta. Si aquesta pista es troba sense neu, un taxi del Parc d’Aigüestortes ens podrà recollir a Sant Esperit i acompanyar-nos al punt de sortida per recuperar el vehicle que hi havíem deixat.

Accés al punt de sortida: des del poble de Boí cal dirigir-se vers les pistes de Boí-Taüll. A la cota 1700, en un revolt tancat a la dreta que creua el riu de Sant Martí, aparcarem el vehicle.
Desnivell: +1.050 m; -1.450 m
Durada: 5-6 h (sense comptar parades)
Dificultat: MEA, S2-S3
Època recomanable: de gener a abril
Cartografia: Vall de Boí. Esc. 1:25.000. Ed. Alpina.
Tracks per a GPS: apartat “Revista Vèrtex” de www.feec.cat.

TEXT I FOTOGRAFIA: Olga Rovira i David Guiu