La Pica del Canigó des de Vernet

Massís del Canigó - Conflent. Vèrtex #206

L’ascensió a la Pica del Canigó des de Vernet és un dels millors recorreguts de tot el Pirineu que s’endinsa pels poc freqüentats boscos de la baga del massís i s’enlaira fins als seus roquissars.

L’ITINERARI
Des del final de la pista asfaltada seguim l’ample camí que la continua. Veiem un trencall a l’esquerra vers la cascada dels Anglesos, el pas més fressat, per on retornarem. Seguim un senderó pujadís cap al coll de Llavent. Continuem ascendint i abandonem a la dreta el camí al monestir de Sant Martí. Passem l’abric de Cirerola, creuem el torrent i ascendim dreturerament per l’avetosa ombrívola fins a la jaça de Murà. En diagonal aconseguim el coll de Segalès per on passa el GR-10 (3:15 h) Per la dreta revoltem la vall de Cadí, el GR marxa al refugi de Marialles. Hem de trencar amunt cap al refugi d’Aragó. Prades i rocam ens acompanyen fins dessota la portella de Vallmanya. Superem les faixes rocalloses de la bretxa Durier i ens plantem dalt la Pica del Canigó (2:00 h).

Baixem pel vessant contrari seguint el camí de Cortalets. A la font de la Perdiu, dessota el pic Joffre, entronquem amb el GR-10 i el seguim per l’esquerra. En descens passem per l’orri de la Castella i no triguem a ser al refugi de la Bonaigua, esplèndida balconada. L’ample camí ens du de pla fins a la jaça del Pi (1:45 h). Deixem el GR i baixem a creuar la torrentera de Sant Vicenç, sota la impressionant esbaldregada. Pujant un xic trobem l’antic pas i no triguem a perdre alçada. Ens endinsem en l’avetosa de la fonda vall de Sant Vicenç. Creuem una faixa de castanyers i arribem a una cruïlla senyalitzada quan som a uns 1.200 m (1:00 h). Per la dreta ens despengem veloçment fins al llit del riu, molt propers a les cascades dels Anglesos i de Sant Vicenç, amb gorgs per banyar-s’hi. Avall, l’ample camí ens durà al punt de partida (1:00 h).

Accés i punt de partida: des de Vernet prenem la carretera D27 que mena a Fillols i Taurinyà. Dalt de la vila, just abans del cementiri, trenquem a la dreta per un carreró i seguim la pista asfaltada de la cascada dels Anglesos fins al final, a 825 m d’altitud, on iniciem la ruta.
Desnivell: 2.100 m
Horaris: ascensió: 5 h; descens: 4 h
Dificultat: elevada pel gran desnivell i la distància a recórrer.
Bibliografia i cartografia:
• RIBERA-MARINÉ, Ramon. Ascensions al massís del Canigó. Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2004.
Massif du Canigó 2349 ET. Esc. 1:25.000. IGN francès.

TEXT: Ignasi Planas