La inspiració del paisatge

Cingles de Malanyeu - Berguedà. Vèrtex #247

Al nord del Berguedà la natura ens delecta amb una petita joia amagada. La volta als cingles de Malanyeu és una esplèndida excursió per als amants dels espectacles més simples, però alhora més bells. Recorrerem frondoses fagedes, cingleres solitàries i raconets que semblen inspirats en un conte de fades.

L’ITINERARI
L’excursió s’inicia al costat de les antigues escoles de Malanyeu tot agafant la pista que continua en direcció est. Al cap d’uns 300 m prenem un camí que puja a mà dreta, on un rètol indica que ens dirigim al Graell de Pujals. Seguim les marques grogues i després de creuar el corriol un parell de vegades arribem al Graell de Cal Pigot. Cal pujar per uns graons excavats a la roca i per una escala metàl·lica. Es passa per dins d’una roca foradada i es grimpa un petit ressalt per poder arribar dalt de la cinglera. Si les dones d’aigua existissin, segur que viurien aquí! Un camí ben fressat ens mena fins a la Foradada, un balcó esplèndid que permet gaudir d’una panoràmica immillorable d’una de les muntanyes més emblemàtiques de Catalunya, el Pedraforca. La ruta es continua enfilant per sender marcat i gira a llevant cap al pla de les Barraques, el cingle de la To, el serrat de Fulleracs i el portell de Porc. Guanyem, vers el NE, el cap de la Baga de Cabanelles (1.685 m), des d’on es divisa un autèntic mar de muntanyes. El camí careneja fins al collet de la Font del Tudó i s’encara ja en baixada (NW/N) cap al Grapissot, pas equipat amb una cadena. Atenyem la collada del Tosquer, on seguim un camí marcat com a PR que ens dirigeix a ponent cap a la carena de la serra del Mill. En arribar al pas de Malanyeu prenem el camí de l’esquerra, que davalla per la falda de la muntanya fins a la font de les Travesses, coronada per uns fajos impressionants. A partir d’aquí només cal seguir l’ampla pista que ens condueix de nou a Malanyeu, punt final d’aquest recorregut circular.

Punt de partida: Malanyeu. Des de la ctra. C-16, uns 2 km després de la central tèrmica de Cercs, agafem el desviament a mà dreta que mena al poble de Malanyeu. Quan hi arribem, aparquem al costat de les antigues escoles i d’un rètol amb un mapa indicador.
Desnivell: 650 m
Horari: 4-5 h
Dificultat: cal parar atenció al pas del Graell de Cal Pigot.
Cartografia: Catllaràs-Picancel. Escala 1:25.000. Ed. Alpina i Geostel.

TEXT I FOTOGRAFIA: Bego Masdefiol