La Coma Oriola

La Masella - Cerdanya. Vèrtex #198

Al vessant cerdà de la Tosa d’Alp, entre remuntadors i pistes d’esquí, es dibuixa el corredor Sinatra. Es tracta d’una línia directa, molt estètica i evident que permet endinsar-se en aquest indret majestuós i solitari quan l’estació d’esquí està tancada. Si les condicions són bones, gaudirem d’una bona escalada.

APROXIMACIÓ
Des de l’estació d’esquí de la Masella seguim fins a l’aparcament de Coma Oriola. Remuntem primer una rampa molt ampla en direcció SE fins a situar-nos en uns pendents rocallosos amb alguns pins. Després girem en diagonal a la dreta (SW) fins al mig d’una vall on hi ha una pista d’esquí i des d’on el corredor és ben visible. Seguim flanquejant amb tendència a la dreta i creuem la pista d’esquí fins al peu del corredor(45 min).

DESCRIPCIÓ DE LA VIA
Des del peu del corredor remuntem pel centre (40º) fins a la part central que esdevé estreta amb algun ressalt (50º). Amb neu precària la part superior pot esdevenir un mixt de IVº. La sortida (45º) directa a la carena no presenta dificultats.

DESCENS
Davallem per la carena uns metres vers un petit collet i baixem per la banda de ponent per una canal sense complicacions fins al punt d’inici de la via.

1a ascensió divulgada: Eduard Abelló i Joan Miquel Dalmau (hivern de 1997).
Dificultat: 45º (màx. 50º a la sortida). IVº en el tram mixt.
Desnivell: 200 m
Època ideal: de gener a maig. Per la seva orientació i encaixonament, aquesta ascensió es pot realitzar fins a finals de maig.
Material: piolet, grampons i casc (cal preveure algun tascó per al tram mixt).
Cartografia: Moixeró-La Tosa. Esc. 1:25.000. Ed. Alpina i Geoestel, 2002.

TEXT: Joan Miquel Dalmau