Grand Pic d’Espade

Massís del Néouvielle - Pirineu Francès. Vèrtex #200

Quan pensem en el massís del Néouvielle, ens vénen al cap les seves crestes (Trois Conseillers, pics d’Espade). Però per acabar d’arrodonir les activitats que es poden fer en aquesta regió, hi ha una paret ideal per a l’escalada estival en alta muntanya. Es tracta de la cara W del Grand Pic d’Espade, que ens ofereix fins a 8 vies sobre un excel•lent granit. Réunion syndicale, una de les clàssiques de la zona, n’és un bon exemple.

ACCÉS
Des la ctra. que baixa del coll del Tourmalet cap a Barèges, entre l’estació d’esquí i el poble de Barèges, prenem a l’esquerra la pista forestal cap al refugi de la Glère. Deixarem el vehicle en un aparcament a partir del qual pujarem a peu al refugi en uns 30-45 min (aquest darrer tram el podríem fer amb un vehicle tot terreny, però la circulació només hi està permesa entre les 18 i les 8 h).

APROXIMACIÓ
Des del refugi seguim el camí de la bretxa de Chaussenque. En arribar a l’altura dels pics d’Espade, pugem per la tartera fins a peu de paret. La via va per un diedre marró característic, però l’inici és uns metres a la seva dreta. Fletxa a la roca i “xapes” visibles (1:30 h).

DESCRIPCIÓ DE LA VIA
Comencem en un petit esperó a la dreta del diedre marró. En una diagonal cap a l’esquerra entrem al diedre fins a R1. Seguim pel diedre fins al final i continuem una mica més fins a R2. Al 3r llarg sortim per l’esquerra d’un diedre i tornem a travessar a la dreta fins a la gran vira que creua la paret, ja per terreny més fàcil. Continuem fins a una petita esplanada on muntem R3. Sortim a l’esquerra, passem per una placa fina de color rosat i superem un petit esperó. Continuem amunt per uns diedres. El següent llarg comença en un diedre que després s’obre i acabem escalant una xemeneia. L’últim llarg és de tràmit i sense massa dificultats arribem a la instal•lació de ràpel.

DESCENS
4 ràpels de 45 m per la via de la dreta (L’ombre du doute). Per la mateixa via les instal•lacions no són tan bones.

1a ascensió: Cahuzac, Lanne, Traille i Turon (1997).
Dificultat: 6a (V+ obligat)
Longitud: 200 m
Horari: 3 h
Orientació: W
Material: cintes exprés. Via equipada. Cal dur algun friend i cordes dobles per rapelar.
Observacions: cal tenir una bona tècnica en granit; si no, els graus de la ressenya poden semblar durs. Informació sobre les vies al refugi de la Glère.

TEXT: Albert Macau i Jordi Cateura