Gran Bachimala

Vall de Chistau - Pirineu Aragonès. Vèrtex #207

L’ascensió al Bachimala per aquest acrobàtic itinerari permet fer dos tres mils i iniciar-se en el món de les crestes pirinenques. A més, gaudirem de les seves bondats panoràmiques, ja destacades pel seu primer ascensionista, Franz Schrader el 1874.

L’ITINERARI
Sortim del refugi de Biadós pel seu darrere. Sense creuar el barranc dels Oriels, que tindrem sempre a la dreta, pugem en direcció N per un caminet marcat entre bosc. Sortim del bosc i creuem la pista que ve de Tabernés, al costat de la cabana del Sarrau. Continuem de front per un corriol prop de la carena per lloms herbosos. Al fons divisem la punta del Sabre i el Bachimala. Quan l’aresta està a punt d’arribar a la Señal de Biadós, l’abandonem i anem cap a l’evident coll de la Señal de Biadós (2.538 m), des d’on remuntem la carena per un llom herbat. Arribem a terreny rocallós i seguim sempre pel fil de l’aresta fins al peu d’un pany de paret (fites) que superem per una mena de petita canal. Terreny descompost en terrasses (IIº). Arribem a la punta del Sabre (3.138 m) i seguim pel fil de l’aresta en direcció al Gran Bachimala. Terreny senzill però aeri, cal progressar pel fil, o bé flanquejar pel costat, per sobre de petits relleixos (IIº), i seguim per un corriol de pedra fins al cim(3.177 m).

DESCENS
Sortim cap a l’W, desgrimpem uns 50 m i entrem en una gran tartera. Perdem altitud durant uns 350 m, prop de la carena que delimita el circ(fites). No hem de baixar per cap canal fins al final del llom, al voltant dels 2.700 m, on girem clarament a l’esquerra i per una tartera descomposta baixem al circ. Seguim per un corriol que flanqueja el circ i planeja fins al coll de la Señal de Biadós, des d’on desfem la ruta d’ascens.

Accés: des de l’Aínsa seguim en direcció a Bielsa fins a Las Salinas, on prenem la ctra. de San Juan de Plan. Passat el poble, seguim cap a Gistaín i en un marcat revolt agafem la pista, en general practicable per a turismes, que puja a Biadós (9 km).
Desnivell: 1.417 m
Horaris: 4-5 h d’ascens i 3 h de descens.
Dificultat: PD. L’ascensió a la punta del Sabre i la cresta fins al cim exigeix atenció (IIº). Cal saber moure’s per terreny d’alta muntanya, estar acostumat a grimpar i no tenir por al buit.
Època ideal: estiu. Amb neu és una ascensió de dificultat, reservada a alpinistes experimentats.
Cartografia: Posets-Perdiguero. Esc. 1:25.000. Alpina-Geoestel, 2006.

TEXT: Enric Faura