Essència pirinenca

Pirineu francès - Pic de la Gela. Vèrtex #240

Anomenat també dels Aguillous, el pic de la Gela (2.851 m) és un feréstec cim situat a la capçalera de la vall de Badet, al límit oriental del Parc Nacional dels Pirineus Occidentals, entre el circ de Tromosa i el massís de Neuvielha. Es tracta d’una ascensió de categoria prou freqüentada pels esquiadors francesos, però molt poc pels de casa nostra. Per la seva orientació nord i per la zona on es troba, en general de fortes nevades, hi podem trobar neu fins a finals de temporada.

L’ITINERARI
Des del pàrquing inferior de l’estació d’esquí passem per la base del telecadira de Mouscades i seguim pel costat d’una pista d’esquí, paral·lela al riu Badet. A la nostra dreta gaudirem de la visió del Campbielh i l’Estaranha, dos dels tres mils de la zona. Una mica més endavant deixem l’itinerari de pujada al port de Campbielh i al cim de Soum des Saletsa per continuar remuntant la vall de Badet. Passem a prop d’un petit estany (2.084 m) la presència del qual més aviat l’haurem d’endevinar, ja que sol estar totalment colgat per la neu. Guanyem sense dificultats el coll de Chermentas (2.439 m). A partir d’aquí el pendent es redreça força i hem d’anar a cercar els millors passos entre les barreres de roques, que semblen fer inexpugnable el nostre objectiu. Les dificultats, però, són menors del que pot semblar per l’aspecte de la muralla del cim. Segons les condicions de la neu i la tècnica de cadascú, l’últim tram probablement l’haurem de superar a peu. Per al descens desfarem el camí, anant en compte durant el primer tram, fins al coll de Chermentas.

Punt de partida: el pàrquing inferior de l’estació d’esquí de Piau-Engaly (1.800 m). S’hi accedeix des d’Aínsa i el túnel de Bielsa o des d’Aranhoet si hi arribem des de França.
Desnivell: 1.050 m
Horari: entre 4.30 i 5 h
Dificultat: el tram final, des de l’Horqueta de Chermentas fins al cim, s’ha d’afrontar amb neu estable. Els darrers metres probablement els haurem de fer amb grampons. Descens S3-S4 des del cim fins a l’Horqueta de Chermentas (arriscat en cas de neu inestable o gelada). Després, S1-S2.
Època aconsellable: des de les primeres nevades fins a inicis de juny. A final de temporada trobarem l’estació d’esquí tancada i l’entorn més solitari.
Material: piolet, grampons, pala, ARVA i sonda.
Cartografia: Néouvielle-Vallée d’Aure. Esc. 1:25.000. IGN francès

TEXT I FOTOGRAFIA: Manel Garcia
ASSESSORAMENT EN TOPONÍMIA OCCITANA: Manel Figuera