Esperó de Santa Anna

Pantà de Santa Anna - La Llitera. Vèrtex #201

Les parets i agulles properes a la presa de Santa Anna formen un conjunt harmoniós i força interessant per a l’escalada, però que per diverses raons ha estat menys conegut del que es mereixeria. Una mostra de la qualitat de la zona és la via Rea Silvia, que s’enfila elegantment sobre el bon calcari de l’esperó de Santa Anna.

APROXIMACIÓ
Des de l’N-230 i després d’Alfarràs, cal seguir la carretera que s’endinsa a la presa de Santa Anna (rètol indicador) fins al pont que travessa el riu (2,3 km després del trencall). Deixem el vehicle i seguim el bon camí que discorre per l’esquerra del riu i que va a l’ermita de dalt del cingle. Quan el camí canvia de direcció i s’endinsa al barranc, cal deixar-lo i prendre un senderó poc visible entre la densa vegetació que travessa el barranc i passa a prop del peu de la via (10 min des del pont). Es veu un parabolt a l’inici.

DESCRIPCIÓ DE LA VIA
Segueix una mena d’esperonet poc marcat a la dreta d’una gran zona de color rogenc amb grans nínxols. Després travessa a l’esquerra per una mena de fissures per agafar un bonic mur grisós de presa franca que porta a un petit diedrexemeneia, el qual desemboca al cim de la paret.

DESCENS
Des del final de la via ens arribem a l’ermita i fem el camí de baixada fins al pont de la carretera (10 min).

1a ascensió: J. R. Magrí, O. López i J. Teras (oberta des de baix fins a R2 a l’agost de 1993; acabada per dalt a l’abril de 1996).
Dificultat: 6a+ (Vº obligat)
Longitud: 100 m
Horari: 1:30 h
Roca: calcària de bona qualitat
Material: cintes exprés. Equipada amb espits i 1 parabolt a l’inici.
Època ideal: tot l’any (a l’estiu a la tarda)
Informació: els llibres de piades i ressenyes es troben al bar Jaro’s d’Alfarràs i al bar Los Amics de Castillonroi.

TEXT: Jordi Marmolejo