Escalada a la paret Bucòlica

Alt Urgell - Oliana. Vèrtex #242

Els darrers anys l’Alt Urgell ha estat testimoni d’una gran activitat oberturista, des de la serra de Sant Joan fins al tossal de l’Obaga de la Font. Les parets que cauen sobre el pantà d’Oliana no han estat una excepció a aquesta “febre” i també hi ha aparegut un bon nombre d’itineraris. La via que aquí es proposa, Terra de dinosaures, és una de les més recents i en poc temps s’ha convertit en una clàssica de la paret Bucòlica.

L’APROXIMACIÓ
Cal deixar el cotxe uns 5 km abans d’arribar a Coll de Nargó, venint d’Oliana, en una esplanada de la carretera vella situada sota la paret (per arribar-hi ens hem de desviar a la dreta a l’entrada del túnel del PK 150 aproximadament). Des de l’esplanada pugem per una canal de l’esquerra de la paret (punts vermells) i, un cop al peu d’aquesta, creuem a la dreta fins a peu de via. Inscripció T.D. al costat d’un gran pi. 20 minuts.

LA VIA
L’escalada comença en una placa tombada que es redreça fins a superar una panxa i un desplomet abans d’entrar a la reunió. D’aquesta sortim a l’esquerra, on trobem una panxa i una placa vertical amb bons cantells i passos llargs de peus. Després continua amb una placa ajaguda fins a la 2a reunió. Al següent llarg, uns ressalts fàcils porten a una fissura seguida d’una placa on cal desviar-se a l’esquerra per entrar a la reunió. La 4a tirada s’inicia per una fissura lleugerament desplomada. Creuem a l’esquerra i anem a buscar un desplomet amb bona presa, però passos llargs. Inici de l’últim llarg en una placa fina que precedeix un terreny més fàcil, però amb roca solta, fins al capdamunt de la paret.

EL DESCENS
Se segueix un camí cap al sud (a l’esquerra mirant la paret) marcat amb algunes fites i s’enllaça una vira descendent fins a la canal utilitzada durant l’aproximació.

1a ascensió: Marcel Lavaquiol i Xavi Grané, novembre 2007.
Dificultat: V+/6a (Vº obligat)
Longitud: 160 m
Horari: 2 h
Orientació: sud-est
Tipus de roca: bon calcari en general, tot i que encara hi ha alguna pedra inestable que caurà amb el pas de les cordades.
Material: 10 cintes exprés i alguna baga (via equipada amb parabolts).

TEXT: Jordi Cateura i Albert Macau
FOTOGRAFIES: Xavi Grané