Entorns intactes

Vall de Chistau - Pics de Culfreda. Vèrtex #243

A cavall de les valls de Chistau i Rioumajou, els pics de Culfreda s’eleven més amunt dels 3.000 metres per dominar la panoràmica sobre el Posets, Bachimala, Néouvielle i Mont Perdut. L’itinerari proposat visita la colorista vall de Zinqueta de la Pez i travessa una aresta fàcil però aèria que demana atenció. Excursió complementària a d’altres de la zona i bon pretext per tornar a un indret pirinenc solitari i molt ben preservat.

L’ITINERARI
La proximitat del refugi de Biadós permet pernoctar confortablement en plena muntanya, tot i que també es pot aprofitar l’aixopluc del refugi de Tabernés. D’aquest surt un camí que creua el riu i ascendeix la vall de Zinqueta de la Pez pel marge dret (nord). S’arriba a un pla (1.800 m) on conflueixen les aigües dels barrancs de La Pez, Bachimala i La Madera. El camí, al costat del barranc, resulta deliciós i, tal com fa l’aigua, s’obre pas en un terreny salvatge i abrupte. Cal travessar el bosc cap a l’esquerra i remuntar la senda vers l’oest, allunyats de la llera del torrent. Una llarga travessia ascendent ens apropa al port de La Madera o de Cauarère (2.526 m), que dóna accés a la vall de Rioumajou. El coll, antic pas de pastors i contrabandistes malgrat la seva altitud, és ampli i lluminós. Després d’agafar aire, continuem cap al nord, per pedreres o
congestes de neu, fins al pic de Cauarère (2.901 m). A continuació se segueix la llarga aresta, s’ateny una bretxa i finalment els dos pics de Culfreda. El primer i més alt s’identifica a la cartografia francesa com a Batoua (3.034 m). Els passos més delicats de la cresta s’eviten pel vessant est, travessant pendents d’esquists poc estables i que poden ser
exposats amb congestes de neu. El descens es realitza pel mateix itinerari.

Accés al punt de partida: carretera d’Aínsa a Bielsa (A-138). A Salines es pren el desviament a San Juan de Plan i es continua per la pista forestal a Biadós. Passat el campament de Virgen Blanca cal desviar-se per una pista precària fins al pla de Tabernés (1.700 m).
Desnivell: 1.334 m
Horari aproximat: 7-8 h
Dificultat: la cresta final és fàcil, però aèria i inestable. Amb neu, a inicis d’estiu cal preveure-hi algun pas compromès.
Cartografia:
Bachimala. Esc. 1:25.000. Ed. Alpina
Posets-Llardana. Esc. 1:25.000. Ed. Prames.

TEXT I FOTOGRAFIA: Jordi Longás