Els tres cims més alts de la Serralada Prelitoral Catalana

Vallès Oriental / Osona - Montseny. Vèrtex #223

Catalunya, com tots sabem, és una terra accidentada. Després d’elevar se les serres litorals des de la Mediterrània i abans que caiguin a la Depressió Central Catalana, el Montseny representa el sostre d’aquests coneguts relleus. El recorregut que presentem enllaça les tres puntes més altives del parc natural: turó de l’Home, Agudes i Matagalls, amb cotes a la ratlla dels 1.700 metres. Tres cims i tres comarques (Vallès Oriental, Selva i Osona) que podrem sobrevolar; tres muntanyes i algunes de les principals serralades catalanes que podrem contemplar.

L’ITINERARI
Cal guanyar els 30 metres escassos que ens falten pel cim del turó de l’Home (1.706 m). Des d’allí enfilem cap a les Agudes seguint el GR-5.2 que, de fet, ja no deixarem durant tota l’excursió. El sender, molt fressat i amb vistes magnífiques sobre la comarca de la Selva, careneja fins al coll sota el cim de les Agudes (1.706 m). Fem el cim –ja en portem dos- i retornem al coll per reprendre els senyals del GR.

Atenció: a partir d’aquí i fins a Sant Marçal escassegen els senyals. Cal estar atents a unes marques molt descolorides de pintura vermella que ens indicaran per on passar. Pujant, baixant i amb trams de grimpada de poca dificultat carenegem per la base de les Agudes. Anirem així a trobar el camí que, després d’un fort descens per una fageda, ens acostarà a la carretera Santa Fe – Viladrau i a l’ermita de Sant Marçal.

Deixem enrere l’ermita per una pista de terra i retrobem les fites metàl·liques amb els senyals del GR. Comencem l’ascensió cap al Matagalls per un camí amb trams d’escales a l’inici que després serà una pista forestal en molt mal estat. Enfilem un fort pendent dins una fageda vella amb exemplars d’arbre de mida monumental. Acabat un primer tram de desnivell, sortirem a un prat al centre del qual trobarem una pedra vertical. El camí segueix a l’altre extrem del prat. Un últim desnivell ens acostarà al cim del Matagalls (1.697 m). Només ens faltarà descendir fins a Collformic (1.145 m) per recuperar el cotxe que hi havíem deixat al matí.

Accés: el punt de partida és el turó de l’Home, accessible amb cotxe. Però abans d’anar-hi ens dirigirem al punt final de l’itinerari, Collformic, per deixar-hi el vehicle de recollida. L’accés a Collformic es fa per la ctra. BV-5301, ja sigui des de Seva (Osona) o des de Palautordera (Vallès Oriental). Amb l’altre cotxe baixarem per la mateixa carretera cap al vessant vallesà fins al km 13, on trobarem la desviació que mena al turó de l’Home. Poc abans d’arribar a l’aparcament del cim ja veurem les fites metàl·liques amb les marques del GR-5.2 que haurem de seguir.
Desnivell: 800 m
Horari: 6.30 h
Dificultat: no hi ha dificultat tècnica, però sí alguns passos de grimpada i forts desnivells.
Cartografia: El Montseny. Esc. 1:40.000. Ed. Alpina.

TEXT I FOTOGRAFIA : Francesc Mas