Els miradors de Catllaràs

Falgars - Berguedà. Vèrtex #221

El Catllaràs és un massís prepirinenc, avui espai natural protegit, situat a l’alt Berguedà. De bosc atapeït i altituds moderades, la ruta que presentem pel seu vessant septentrional esdevindrà un exercici de bellesa increïble. I, si el blanc element hi és present, no dubteu a fer-la amb raquetes.

L’ITINERARI
Situats a la collada de Falgars (1.256 m), anem al SW pel GR-4 cap al pla de Sant Cristòfol i el camp de l’Ermità. Creuem la pista que ve de Sant Julià de Cerdanyola i pugem al forat de Fontanals on trobem una altra pista. El GR hi continua. Deixem una desviació a l’esquerra i arribem al coll de Sant Miquel. Aquí abandonem la pista i el GR per seguir una carena emboscada a l’esquerra fins al cim del serrat Negre (1.781 m), el més elevat del Catllaràs. Baixarem per la carena que es dirigeix al pla de la Clusa, on enllacem amb la pista que hem deixat abans del coll de Sant Miquel. La seguim a la dreta i trobem un altre camí, prop del collet Llebató, per on va el PR C-52.

Una baixada ens deixarà a l’acollidor pla de Catllaràs, amb el seu roc(1.685 m), on pujarem. El PR continua per un sender a la dreta d’una tanca, però nosaltres remuntem un pendent per una pista que va a la collada del Pla de l’Orri, on la deixem per atènyer a l’esquerra el cim del Pedró. Tornem al coll i enllacem amb el PR, que travessa la baga de Corró, amb pins negres i avets. Parant atenció als senyals, baixem a l’esquerra al prat Gespedor (2.50 h), envoltat de penyes. Continuem per la pista. En sortir del prat el PR es desvia per un sender a la dreta i va al bell prat de les Dameses i el Joc de Pilota. El travessem i ens enfilem per una fageda fins al cim del roc de la Mare de Déu (1.615 m) per un darrer tram de grimpada fàcil. Al peu de la roca seguim el PR on retrobem la pista. Hi anem fins al collet, on surt el camí del mirador del roc de la Lluna (4.10 h). Hi tornem, deixem la pista i baixem pel PR al xalet de Catllaràs, obra d’Antoni Gaudí. En aquest punt abandonarem el sender, que baixa a la Pobla de Lillet, i per pista ens dirigirem al torrent de Vallfogona. Quan gira a la dreta per anar també a la Pobla, agafem una desviació a l’esquerra que guanya uns metres al clot del Teixó, creua el torrent de Vallfogona i enllaça amb la pista que ve del camp de l’Ermità. Seguint-la tornem a la collada de Falgars, punt de sortida de l’excursió.

Accés: des de Guardiola de Berguedà agafarem la carretera cap a la Pobla de Lillet (B-402). Poc abans d’arribar-hi, a la dreta (indicador) surt la carretera local que puja al santuari de Falgars. Deixem l’automòbil a la collada homònima, on hi ha una font.
Horari: 5.30 h
Desnivell acumulat: 842 m
Dificultat: recorregut sense dificultats tècniques a excepció del roc de la Mare de Déu (ascensió opcional).
Cartografia: Catllaràs-Picancel. Esc. 1:25.000. Ed. Alpina i Geoestel.

TEXT: Manel Figuera