Els gèlids udols dels llops

Puigs de la Portella Gran i de la Cometa - Vall d'Orlú. Vèrtex #247

Entre l’Arièja i el Capcir, la vall d’Orlú s’eleva des de la frondositat característica de les fagedes fins als cims escarpats de la seva capçalera. Els llops de la reserva de fauna de l’indret donaran sortida, amb els seus udols inquietants, a un llarg itinerari que corona els puigs de la Portella Gran i de la Cometa.

L’ITINERARI
Partim de les Forges d’Orlú (900 m), on hi ha la Maison des Loups. Pugem pel camí de la dreta del riu Orièja fins al pont de Bisp. Continuem remuntant la vall entre fagedes i admirem la cara S de la Dent d’Orlú, l’emblema alpinístic de la zona. Arribem a la cruïlla on passa el GR-7 (1.280 m), que seguirem al S. Travessem la jaça de Sahues i, quan la vall es tanca, creuem un pont cap a l’oest. Remuntem una zona boscosa vers el SE, amb el torrent principal a la dreta, fins dalt d’uns plans. Virem al S per atènyer la cabana de Delà (1.975 m), sota el puig de Morters. Farem nit en aquesta cabana de 4 places o a l’orri del costat, que també té un empostissat de fusta per a 4 persones. L’endemà enfilem uns canalons centrals per evitar l’exposició de les pales de Morters. Deixem els estanys de la Portella Gran a la dreta i arribem al peu del gran circ, a la gran espatlla del puig de la Cometa. Assolim la portella Gran i guanyem a l’oest el puig de la Cometa (2.763 m). Descendim per la cara S del cim fins a l’estany Blau (2.530 m), el travessem i ascendim a l’E de la portella Gran. Carenegem en direcció al puig de la Portella Gran. Trobem un pas més dret que davallem a peu fins a un coll, des del qual remuntem amb esquís fins a l’aresta cimera. Continuem amb grampons (tram mixt fàcil) per una aresta de neu fins al puig de la Portella Gran (2.765 m). Podem continuar a peu fins al puig de Camporrells (2.671 m). Per al descens desfem el camí fins al coll on havíem accedit a peu anteriorment. Baixem pel vessant NW parant atenció a la possibilitat de trobar-hi gel i al N retrobem la cabana de Delà. Un llarg descens ens retornarà al pont de Bisp, on trencarem a la dreta per una pista fins a les Forges d’Orlú.

Accés al punt de partida: des d’Acs (Ax-les-Thermes), a l’Alt Arièja, cal dirigir-se per la ctra. D-22 a Orlú i prosseguir per asfalt fins a les Forges d’Orlú.
Desnivells i horaris: 1.100 m i 5 h (1a jornada); 1.200 m i 5-7 h (2a jornada).
Dificultat: MBEA; S4.
Material: ARVA, pala, sonda, piolet i grampons.
Cartografia: Cerdagne-Capcir. Núm. 8. Esc. 1:50.000. Rando Éditions.

TEXT I FOTOGRAFIA: Samuel Colomer