Els alts colls

Pallars Sobirà - Coserans - Ports de Salau i Aulan. Vèrtex #236

Diuen que les bicicletes són per a l’estiu i que el bon temps convida a fer pedalades agradables a la fresca de la muntanya. Però ara és l’hora també de l’aventura, de saltar fronteres, d’afrontar el repte. Pujar al port de Salau i baixar al Coserans per ascendir a Aulan i tornar al Pallars és fàcil de dir, però no d’exercir. Es tracta d’una autèntica activitat d’alt nivell, en aquest cas amb BTT.

L’ITINERARI
La volta que us proposem connecta el Pallars Sobirà i l’Alt Coserans amb pujades per pistes i baixades per corriols. Es pot recórrer en un sol dia, tot i que us recomanem fer-ho en dos i dormir al poble de Coflents-Salau. Sortirem de les bordes de Perosa, on hi ha les restes dels pilars del telefèric que unia les dues valls. També s’hi troba un pont sobre la Noguera Pallaresa i indicadors dels camins de la llibertat (utilitzats per fugir de la França conquerida pels nazis) i de la pujada a Salau. Prendrem una pista-camí que s’inicia amb una rampa pronunciada i que es talla a 1.960 m d’altitud. Allà, un corriol ens durà al port de Salau(2.087 m) després de superar alguns trams a peu. Aquí cada any se celebra un aplec d’agermanament catalano-occità. Baixem per l’antic camí de mules. El seu tram mitjà, amb molta pedra solta, és el més complicat. Com que el sender no es repara, cada cop està més malmès, però ens farà gaudir d’un descens inoblidable fins a Salau. Aquest poble havia estat famós per les seves mines de tungstè, tancades el 1986, i ara sobreviu gràcies al turisme. Hi trobem una església romànica del s. XI i un hotelet dirigit per una antiga campiona holandesa de BTT. Baixem per carretera a Coflens (700 m), travessem a l’esquerra el pont sobre el riu i iniciem la remuntada. La pujada al port d’Aulan (2.260 m), asfaltada els primers quilòmetres, es prolonga durant 18 km i 1.560 m de desnivell. És dura, però la pista està en bon estat. A la cota 1.900 trobem l’estany d’Arèu, on la federació francesa de muntanya construeix un refugi en el recorregut del GR-10. Al port s’acaba la pista i descendim seguint sempre els senyals blancs i vermells de la connexió transfronterera entre el GR-10 i el GR-11. Recorrem prats i corriols, generalment ciclables i no gaire tècnics. Finalment, un parell de quilòmetres de pista ens retornarà a les bordes de Perosa.

Punt de partida: bordes de Perosa, a la pista que uneix el Pallars Sobirà amb la Val d’Aran (entre Alós d’Isil i Montgarri).
Distància: 45 km
Desnivell acumulat de pujada: 2.160 m
Horari: 8-10 h
Dificultat: alta
Allotjament: Auberge Les Myrtilles, a Coflens-Salau (tel. 00 33 561 66 82 58).
Cartografia: Pica d’Estats – Aneto. Esc. 1:50.000. ICC i Rando Éditions.

TEXT: Xavi Carbonell i Sergi de Campos