El verd en la seva màxima expressió

Pirineu Basc Francès - Barranc de Lekime. Vèrtex #236

Hi ha indrets relativament propers que tenen la facultat de transportar l’explorador a zones remotes gràcies a l’exotisme dels seus paisatges. Al nord de la selva d’Irati, allí on s’esmunyen les torrenteres més occidentals dels Pirineus Atlàntics, el barranc de Lekime us sorprendrà. No hi busqueu gaire aigua, gent ni facilitats; però hi trobareu molta verdor, natura i aventura.

L’ACCÉS, EL DESCENS I EL RETORN
Des de Pamplona ens dirigirem a Orreaga (Roncesvalles) per saltar la frontera fins a Saint Jean-Pied-de-Port i Saint Jean-le-Vieux. Aquí prenem la ctra. D-18 en direcció a Lekunberri i passat Basaburua (just abans d’una successió de revolts tancats) ens desviem a l’esquerra per una pista asfaltada. En una bifurcació anem a la dreta per una pista de terra que mor en una masia. Com que necessitarem fer combinació de dos vehicles, un (el de recollida) l’estacionarem al costat de la masia esmentada. Amb l’altre cotxe desfem la pista, tornem a la D-18 i l’enfilem en direcció al port de Burdinkurutxeta i Irati. Poc després del coll trenquem a l’esquerra per una pista que acaba en una borda. Aquí aparquem el cotxe per anar a buscar la capçalera de l’engorjat.

Prenem un camí al NE en direcció al Mendibel (1.411 m) i atenyem el coll situat a l’E del cim. Un corriol ens du cap a ponent a rodejar un esperó i davallar, de nou al N, cap al barranc de Lekime. Hi accedim des de la seva riba esquerra (1 h d’aproximació). Som davant d’un descens exigent per la seva llargada, la gran quantitat de ràpels i desgrimpades i l’aïllament de l’indret. A l’estiu el trobarem sec, així que per trobar-hi aigua l’haurem de fer a la primavera o en època de pluges; però, com sempre, cal estar alerta a les tempestes. El barranc es pot dividir en 3 parts: una 1a canal estreta i molt herbosa, una 2a part amb un salt impressionant de 70 m (fraccionat en 2 ràpels) i un 3r tram boscós i poc encaixonat (6 h de descens en total). L’equipament existent és d’aventura (ancoratges naturals i expansions antigues), per tant caldrà portar-hi material per reequipar a part de les cordes (2 de 50 m i 1 de 30 m), bagues d’ancoratge, rapelador, casc i neoprè (segons l’època). Sortirem a l’esquerra hidrogràfica del torrent per un camí paral·lel al riu Lauribar fins al mas on tenim el cotxe de recollida (1 h de retorn).

Longitud: 1.800 m
Desnivell: 670 m
Roca: calcària i conglomerat
Dificultat: grau 3 sobre 5
Bibliografia i cartografia:
• L. MARIANO MATEOS. Cañones del Pirineo Occidental. Ed. Elkar, 1992
• P. GIMAT; B. TROUVÉ. Canyonisme dans les Pyrénées II. Topoguide, 1999
Pays Basque Est. Carte 2. Esc. 1:50.000. Rando Éditions.

TEXT: Marc Magem