El sender de Gurb

Gurb - Osona. Vèrtex #210

El sender de Gurb és un dels molts senders de petit recorregut (PR) que recorren la plana de Vic. És circular, cosa que el fa assequible amb vehicle propi. La seva dificultat és mitjana i és ideal per fer una matinal per la comarca d’Osona. Permet gaudir d’un paisatge divers, on la petja de l’home es fa evident per la quantitat d’esglésies i masies que s’hi poden trobar, i de bones vistes sobre la plana. Cal anar en compte amb les tanques de bestiar que hi ha a diversos punts del recorregut, sobretot si es fa amb bicicleta de muntanya.

L’ITINERARI
Sortim de Sant Andreu de Gurb. És l’edifici més important del terme de Gurb. S’arriba a l’ermita de Sant Roc (15 min) i es comença a pujar cap al turó de la Creu de Gurb. Arribem dalt del turó (33 min) on hi havia l’antic castell de Gurb, del qual no en queda gairebé res. És un mirador excel·lent. Baixem i arribem a la granja del Borrell (1:10 h), des d’on ja veiem Sant Julià de Sassorba. Arribem a Sant Julià (785 m; 1:36 h), edifici del segle XI. Es baixa per l’esquerra fins a la casa de pagès de la Pujada (2:07 h). Es travessa la carretera de Prats de Lluçanès i es passa pel molí de la Pujada (2:12 h). Anem pujant fins a l’ermita de Sant Sebastià (3 h), magnífic mirador sobre la plana de Vic, situat a 788 m. L’edifici actual és del segle XVIII, tot i que el santuari existeix des del 1250. El camí baixa de forma sobtada i s’arriba a l’ermita de Sant Joan de Galí (3:20 h), església del segle XI. Travessem de nou la carretera de Prats (3:23 h), creuem un rierol i fem una petita pujada. Passem per la casa del Güell (3:40 h) i arribem de nou a Sant Andreu de Gurb (4:10 h).

Recorregut: 18,5 km
Horari: 4:10 h
Punt recomanat d’inici i retorn: Sant Andreu de Gurb, església situada a prop de la carretera C-17. Hi podem accedir per la carretera de Sant Bartomeu del Grau i també per la de Prats de Lluçanès.
Desnivell: punt més alt: 794 m (coll de la Creu de Gurb); punt més baix: 551 m (carretera de Prats).
Indicacions: sender circular de petit recorregut senyalitzat amb marques blanques i grogues.
Serveis: begudes i àpats a l’ermita de Sant Sebastià (només festius).
Telèfons d’interès: Consell Comarcal d’Osona (93 883 22 12 / www.ccosona.es); Oficina de Turisme de Vic (93 886 20 91).

TEXT: Maite Santasuana i Casals