El puig del Pla de Bernat

Capcir - Donasà. Vèrtex #203

El puig del Pla de Bernat és una bonica muntanya situada entre la capcinesa vall de Galba i l’occitana vall de Botadiol. Per la seva situació gaudeix d’un panorama detallat del Capcir, amb el Canigó a l’est com a teló de fons, mentre a ponent domina l’intricat relleu del Donasà i de l’Arièja fins al mateix Mont Valièr. La seva ascensió des de Font-rabiosa no té dificultats i és idònia per iniciar-se en l’ús de les raquetes de neu.

L’ITINERARI
Sortim del poble de Font-rabiosa (1.500 m) per la pista més propera al Torrent. Aquest curs d’aigua queda a la dreta. El pendent no és fort, però sí constant. Més amunt entrem al bac de Campllong i enllacem amb una altra pista que ve de la cova de Font-rabiosa. Som al pla de Campllong(1.701 m, 0:40 h). La inclinació se suavitza. Després es pot seguir una drecera a l’esquerra, prop del roc de Querubí, que evita uns revolts. Així arribem a la clariana de la Riba Planera. Un cop s’entra de nou al bosc, es deixa la pista i se segueix un camí a l’esquerra (1.919 m, 1:15 h) a mig vessant de la pintoresca vall de Galba. El camí s’apropa a una conducció d’aigua i al rec dels Clots. Per un esglaó pugem al clot del Mig (2.035 m, 1:30 h). Un contrafort a l’esquerra, entre rocs, claps de bosc, clarianes i amb algun pas costerut, duu a un coll ample i al pla de Bernat (2.300 m, 2:10 h). L’ascensió final és molt suau per una carena dilatada fins al cim (2.436 m, 2:30 h). Podem tornar per on hem vingut o fent un petit circuit pel serrat de la Llissa Cremada i el pla dels Escugots, sense entrar a les pistes d’esquí de Puigbalador.

Accés: des de Puigcerdà, N116 a Montlluís, D118 a Formiguera i després D-32-b a Font-rabiosa.
Allotjament: Gîte Danie Pergue. Tel. (0033) 468 044 537.
Horari: 2:30 h (2 h per al descens)
Desnivell: 936 m
Dificultat: l’únic tram costerut és al clot del Mig, on amb neu dura cal avançar amb atenció.
Risc d’allaus: l’itinerari és segur, però si ens en desviem, al clot del Mig hi pot haver risc d’allaus quan la neu sigui inestable.
Material complementari: el piolet i els grampons no són necessaris.
Època ideal: de desembre a març
Bibliografia i cartografia:
• BERGER, R. Balades en raquettes dans les Pyrénées. Cerdagne-Capcir-Haut-Conflent. Fonsegrives: Rando Éditions, 1997.
Font-romeu. Capcir. Esc. 1:25.000. 2249 ET. Institut Géographique National.

TEXT: Manel Figuera