El guardià fronterer

Pallars Sobirà - Pic de Montarenyo. Vèrtex #227

Just a cavall entre el Certascan i el Mont-roig s’alça el Montarenyo(2.618 m), un pic no gaire freqüentat pels esquiadors de muntanya. Guarda fronterer de primera entre la vall de Cardós i el Coserans, el Montarenyo ens ofereix un itinerari circular amb tots els elements necessaris per gaudir d’una excel·lent jornada hivernal.

L’ITINERARI
Sortim de Quanca per la pista en direcció nord. Deixem un desviament a l’esquerra que ens duria cap a la pleta Palomera i seguim sempre cap al port de Tavascan, molt evident perquè enfila la vall al N. Després d’un doble revolt, on hi ha un indicador al port de Tavascan, abandonarem la pista per remuntar un pendent que ens portarà a l’estany del Port. El creuem i, cap a la cota 2.100, abandonem el fons de la vall per anar a buscar els forts pendents del vessant SE de la muntanya que avui és el nostre objectiu. Finalment voregem la base d’uns rocams fronterers fins que el pendent se suavitza i ja es divisa el cim del Montarenyo (2.618 m). Si continuem carena enllà (SW), assolirem en poca estona el pic de la Muntanyola (2.622 m).

En cas d’haver-hi risc d’allaus, l’ascens pels pendents E descrits després de l’estany del Port poden resultar perillosos. Una opció més conservadora serà anar a cercar l’estanyet de Montarenyo i enfilar l’itinerari que es descriu de baixada en aquest tram.

EL DESCENS
Situats al coll entre els pics de Montarenyo i de la Muntanyola, baixarem per l’ampla canal que se’ns obre fins a l’estanyet de Montarenyo. En aquest punt caldrà remuntar uns 100 m fins al collet de Montarenyo (2.351 m). Aquest pas dóna accés a l’estany de Mariola, el més extens de la zona. Sense perdre gaire altitud s’ha de fer un flanqueig i deixar el turó de l’Estany Xic a la dreta. Quan s’ateny el seu vessant S, es davalla primer per algun tram acanalat i després per dins el bosc fins a la pleta Palomera. Finalment, des d’una petita cabana agafarem el camí d’estiu per anar a buscar la pista forestal que ens retornarà a Quanca.

Accés al punt de partida: des de Llavorsí farem cap a Tavascan per la ctra. L-504 i després cap a la petita estació d’esquí de l’alta vall de Cardós. Abans d’arribar-hi estacionarem el vehicle a les bordes de Quanca.
Desnivell: 1.300 m
Horari: 5 h
Dificultat: BE; S3-S4.
Cartografia: Pica d’Estats – Mont-roig. Esc. 1:25.000. Ed. Alpina i Geoestel.

TEXT: Clàudia Ramos