El grau de Fenollet

Alt Urgell - Muntanya de Santa Fe. Vèrtex #215

A l’extrem est de la serra de Sant Joan, un dels contraforts del massís de Boumort que cau cap al Segre és la muntanya de Santa Fe. Des del seu cim gaudirem de molt bones vistes sobre l’Alt Urgell i de les serres de Cadí i de Port del Comte. El descens l’emprendrem pel grau de Fenollet, un dels diferents passos que faciliten l’accés a la cinglera.

L’ITINERARI
Des d’Organyà seguim la carretera de Cabó fins a un desviament a l’esquerra que ens indica la pujada cap a la cinglera de Santa Fe. Després de passar la granja de la Borda agafem un corriol que guanya altitud fins al coll Marí. D’aquí surt el sender que ens portarà al coll dels Prats (1.146 m), ja dalt la cinglera que domina Organyà. Seguim a l’esquerra i arribem a l’ermita de Santa Fe (1.208 m), des d’on gaudim d’una bona vista de la vall del Segre i dels cims dels voltants.

Retornem al coll dels Prats i seguim la pista que tenim al davant. Aquesta ens portarà direcció W cap a l’anomenada solana Fartadora, curiosa plana entre dues carenes més elevades en forma de ve baixa. Després el camí gira marcadament al S. Serà el moment d’estar atents, deixar la pujada que s’inicia de nou i agafar una desviació molt ben traçada a la nostra esquerra. El camí ens porta a l’inici del grau de Fenollet. Ens trobarem abocats sobre la vall oposada a la que hem pujat. Unes fites de pedres ens indiquen el corriol de baixada entre les formacions rocoses de la cinglera. Arribarem a la masia de Fenollet i a la carretera de Montanissell.

Iniciarem el retorn pel camí vell d’Organyà, que surt a l’esquerra d’un primer revolt molt marcat de la carretera just després de la tanca deprotecció. Cal no confondre’s amb diversos camins que surten de la part alta d’aquest mateix revolt i ens tornarien a portar cap al cingle. El camí vell va per sobre la carretera estalviant-nos els revolts fins que la creuem i passem a la seva part inferior. En poca estona trobarem la font Bordonera, molt coneguda a la comarca. Seguim paral·lels a la carretera fins que no tenim més remei que trepitjar l’asfalt, ja ben a prop d’una bassa. Aquí tornarem a deixar la carretera per agafar un camí encara empedrat en alguns trams i que entre camps ens conduirà a Organyà.

Horari: 4.30 h
Desnivell: 650 m
Dificultat: l’única dificultat és l’orientació, ja que hi ha camins sense senyalitzar.
Cartografia: Boumort Est. Esc. 1:20.000. Ed. Piolet.

TEXT: Antoni Pardinilla