El Cap del Ras

Montsec d'Ares - Noguera. Vèrtex #198

Les parets del Cap del Ras, al nord d’Àger, són una bona opció per a trobar tranquil•litat quan les escoles de Terradets i Vilanova de Meià pengen el rètol de complet. En un dia assolellat d’hivern podrem escalar sense passar fred i, en acabar, contemplar el Pirineu nevat.

ACCÉS
Des d’Àger prenem la carretera al coll d’Ares. S’acaba l’asfalt i seguim per una bona pista forestal. A uns 10 km trobem la cruïlla a Sant Llorenç i seguim la pista cap al coll d’Ares. Al cap de 2 km la deixem i anem en direcció a Sant Alís. Trobem una nova cruïlla (indicacions a Gabrieló i Colobor) i seguim a l’esquerra. Al cap de 3 km aparquem el vehicle sota el pilar que es troba a la dreta d’uns grans sostres.

APROXIMACIÓ
Remuntem entre tarteres i bosc fins al peu de la paret en 15 min(inscripció a peu de via).

DESCRIPCIÓ DE LA VIA
Comencem en una placa lleugerament desplomada que es pot superar en artificial i que perd inclinació a poc a poc. El següent llarg és un diedre-fissura aeri on cal col•locar-se molt bé. Aquests 2 llargs es poden empalmar en un de sol (50 m). Continuem per una fissura més tombada i escalem el millor llarg de la via, que ressegueix tot l’esperó: molt aeri, estètic i de molt bona roca (6b/A0). Amb aquest llarg s’arriba a la feixa, des d’on cal superar un sostre en artificial. Continuem per una placa cada cop més vertical. Després escalem en bavaresa i arribem al darrer llarg, on trobem una placa llisa sense preses que ens obligarà a progressar en artificial fins al cim de la paret.

DESCENS
Caminem cap a l’E per la vora de la paret fins a localitzar unes fites. Les seguim per una vira descendent i, abans d’acabar-la, l’abandonem per baixar directament per forts pendents fins a una canal que ens deixarà a la pista on tenim el cotxe (30 min). Aquest tram té seccions delicades i cal desgrimpar-lo amb precaució.

1a ascensió: F. Suñol, M. Peñaranda, J. Pera, J. González i F. Casanovas, 28-2-1998.
Dificultat: 6b/Ae (Vº obligat). Es pot apurar en lliure fins a 6b, però el generós equipament permet passar sense apurar tant. Un sostre del 5è llarg s’ha de passar obligatòriament en artificial.
Longitud: 260 m
Temps: 4 h
Orientació: S
Material: equipada amb espits. 22 cintes exprés, bagues i estreps.
Cartografia: Noguera. Esc. 1:50.000. ICC, 2001.

TEXT: Albert Macau i Jordi Cateura