El camí d’Arbaet

Vall de Toran - Vall d'Aran. Vèrtex #219

La vall de Toran, al Baish Aran, representa com poques l’essència del clima atlàntic característic de la regió. En els seus boscos el faig és sens dubte el monarca. Aquest itinerari travessa una fageda centenària, una de les més belles de la Vall d’Aran.

L’ITINERARI
De Sant Laurenç parteix un camí que mor uns metres més endavant i que cal seguir fins a una torre d’electricitat. Tombem a l’esquerra arran de la torre, entre falgueres. De seguida entrem al bosc per un sender ben marcat. En poc temps es travessa una pista de llenya (que no s’ha de seguir) i es continua recte i en fort ascens. Als 20 minuts arribem a una clariana. Es veu a prop l’altra banda de la vall de Toran. Si observem atentament, podem arribar a veure algun cérvol entre els roures. Poc després es troba el final de la pista que havíem travessat abans. El pendent ara se suavitza. Durant una llarga estona quedarem bocabadats per aquest bosc extraordinari. En 40min arribem a una bifurcació; haurem d’estar atents per trobar-la. Prendrem el trencall de l’esquerra. La bellesa de la fageda no minva ni un instant. Cap al final, quan el pendent es fa molt dret, apareixen els avets.

Al cap d’1 h trobem una pista forestal que seguirem a la dreta (direcció Les) planejant entre un avetar. Marxant 20 min més localitzem un camí utilitzat per a l’extracció de fusta, que puja per la dreta. No hi ha pèrdua; es troba al final d’una lleugera baixada de la pista anterior, abans d’un revolt. Per al descens plantegem dues possibilitats:

a) Pel camí de Pèirahita: prenem el camí en direcció contrària d’on veníem, baixant suaument pel bosc fins a una clariana que ens deixarà veure les muntanyes. La travessem i girem 180º fins a la cruïlla que ens durà al sender per on havíem pujat per tornar a Sant Laurenç.

b) Pel refugi d’Era Honeria: quan sortim de la fageda i trobem la pista forestal, baixem pel camí que va cap al refugi en comptes d’anar cap a Les. En arribar-hi, si no hi hem deixat un altre vehicle, haurem de caminar 4 km per carretera.

Accés: entre Les i la frontera francesa (N-230) a Pontaut agafarem la carretera cap a Canejan i Sant Joan de Toran. Després del desviament de Porcingles trobarem l’oratori de Sant Laurenç (910 m), punt d’inici de l’excursió. Podem deixar el cotxe a l’aparcament que hi ha al costat de l’accés a Porcingles.
Horari: a) 2 h; b) 3 h. És aproximat. L’excursionista pot perdre la noció del temps en aquests paratges.
Desnivell: 400 m
Dificultat: baixa
Cartogarfia: Val d’Aran. Esc. 1:40.000. Ed. Alpina.

TEXT: Montserrat Timoneda i Jaume Llanes