Cresta de Peguera

Vall de Peguera - Berguedà. Vèrtex #207

Sovint la natura ens sorprèn amb racons preciosos i singulars. És el cas de la cresta de Peguera, al costat del poble abandonat de Peguera, al Berguedà. Tot i ser una aresta coneguda, no ha estat gaire divulgada. Fa poc més d’un any es va equipar un itinerari que la recorre d’est a oest.

LA SITUACIÓ I L’ACCÉS
La cresta de Peguera està al cingle del Griell, al N del poblet de Peguera. Accedim per la C-16 i entre Cercs i Guardiola de Berguedà, prenem la BV-4025 fins a Fígols. Seguim fins al trencall amb la pista de Peguera, on deixem el vehicle i des d’on veiem la cresta.

L’APROXIMACIÓ
Seguim la pista fins a Peguera, deixem les cases a la nostra dreta i anem cap al N per prats fins al punt més baix de la cresta, una collada de fàcil accés que marca l’inici de l’itinerari (30-40 min des del cotxe).

L’ITINERARI
El seu recorregut es realitza d’E a W. La primera part recorre la carena(fàcil). Segueix un tram de grimpada per blocs fins al primer ràpel (uns 10 m). Seguim la cresta, ja més perfilada, fins a una collada. A l’esquerra veiem una xemeneia (IVº) on trobem dos tensors químics com a punts d’assegurança. A dalt de la xemeneia podem instal·lar una reunió a la base d’una esvelta agulla. Podem pujar-hi i per baixar haurem de desgrimpar amb atenció. A partir d’aquest punt comença la part més espectacular de la cresta amb una sèrie d’agulles molt perfilades. Al cim d’una d’elles es troba el segon ràpel, el més espectacular, d’uns 15 m i amb la sortida vertical, que ens deixa en un coll estret. Seguim per la dreta de la següent agulla. Un gran bloc amb un avet marca l’inici dels passos de més compromís. Ens situem a sobre del bloc i escalem una fissura marcada i vertical assegurada amb dos tensors químics (I+). Arribem al cim de l’agulla on trobem la instal·lació del següent ràpel, que servirà per a la reunió. El ràpel ens deixa al peu de la cresta des d’on anem cap a l’E a través de prats fins a la pista de retorn al cotxe.

1a ascensió divulgada i equipament: Javier Aznar i Eustaquio Garrido (agost’04). Equipament definitiu amb la col·laboració de Fernando Claramonte (juny’05).
Horari: 2-3 h (cordada de 2 persones)
Dificultat: en conjunt, BD; diversos passos de IIIº, un de IVº i un de IV+.
Material (cordada de 2 persones): casc, arnès, cintes exprés completes, cintes llargues, encastadors o friends, assegurador i material de ràpel.
Cartografia: Rasos de Peguera – Serra d’Ensija. Esc. 1:25.000. Alpina-Geoestel, 2005.

TEXT: Javier Aznar