Corredor nord de la Maladeta

Vall de Benasc - Pirineu Aragonès. Vèrtex #205

La Maladeta ha viscut a l’ombra de l’Aneto a pesar de les agradables sorpreses que amaga i les immillorables vistes que té sobre el massís homònim. L’ascensió pel directe corredor nord, elegant i sense excessiva dificultat, seguida d’una aèria grimpada, ens deixarà al cim amb un bon sabor de boca.

APROXIMACIÓ
Prenem el sender del refugi de la Renclusa (2.140 m, 40 min) i seguim cap al S per zigazagues fins a l’altura del Portillón Superior (2:15 h). Continuem rectes i veiem davant nostre la cara N de la Maladeta. Remuntem la suau capçalera de la glacera i veiem a l’esquerra de la vertical del cim el marcat corredor N. Unes 3 h fins a l’inici de la via (3.030 m).

DESCRIPCIÓ DE LA VIA
L’inici de la via és incert i variable segons la quantitat de neu acumulada, però en tot moment hem de tenir clar que cal buscar la part inferior del marcat corredor. Pugem per la pala i travessem un petit caos de roques fins a un petit mur vertical gelat o en mixt (60º/IIIº) que sense gaires problemes ens deixa a l’inici de la canal, que discorre a través d’un petit fil de neu en els seus primers metres. El pendent és mantingut en tot moment (55º) i amb pocs punts on poder emplaçar assegurances. A poc a poc la via es va eixamplant i perd inclinació (50º) fins arribar a un marcat coll (3.235 m) a l’esquerra del cim, envoltat de grans blocs i amb aspecte inaccessible. Donem la volta per darrere i seguim uns metres cap al S. Una fàcil i aèria grimpada (IIIº) alternada amb curtes rampes de neu (60º) busca els punts més febles i factibles i en pocs minuts serem al cim de la Maladeta (3.308 m).

DESCENS
Davallem cap a l’E sense dificultats a través d’una àmplia aresta fins al coll de la Rimaia (3.240 m), en una baixada mantinguda d’uns 50º. A finals de temporada al final de la pala s’obre una espectacular rimaia que potser haurem de rapelar. Després, desfem el camí de pujada i en 2:30 h arribem al pla de la Besurta.

Accés: deixem el cotxe abans de l’Hospital de Benasc. Pugem a peu fins al pla de la Besurta (1.870 m; 1:15 h). Si no hi ha neu, es pot agafar l’autobús.
1a ascensió: sense dades
Dificultat: BD+ (màx. 60º/IIIº)
Desnivell: 270 m
Horari: 2 h
Material: piolets, grampons, algun pitó i encastadors.
Tipus de roca: granit de bona qualitat.
Època aconsellable: de desembre a principis de juny.
Cartografia: Maladeta-Aneto. Esc. 1.25.000. Ed. Alpina.

TEXT: Josep Mula