Corredor “Inserso”

Tuc del Mig de la Tallada - Vall de Molières. Vèrtex #214

El corredor Inserso és una bona presa de contacte amb la formidable cara N del tuc del Mig de la Tallada (2.774 m). La dificultat és moderada, només els primers 100 m són els que donen caràcter a la via. La resta és una escalada mantinguda pels pendents que menen al cim. L’ambient, però, no ens decebrà. Enlairats sobre la vall, la solitud i el fred ens acompanyaran mentre escoltem el soroll dels nostres grampons mossegant la neu i el gel.

APROXIMACIÓ
Sortim des de darrere de  l’antic Espitau de Vielha, a la boca S del túnel (1.626 m), per una pista que flanqueja per sobre el riu (pleta de Molières). Quan s’acaba la pista, cal girar a la dreta i entrar en el bosc. El camí remunta una cascada i arriba a un petit circ delimitat a l’esquerra pels tucs de la Tallada. Avancem cap a l’extrem dret del contrafort rocós situat al peu del Mig de la Tallada per anar a buscar una pala de neu de 40º-45º que ens permetrà superar-lo. Un cop dalt tracem una diagonal a l’esquerra cap a la base del Mig de la Tallada i el primer corredor evident que trobem és l’Inserso (2:30 h).

DESCRIPCIÓ DE LA VIA
Pugem uns 60 m per la pala d’entrada de 45º-50º (hi ha temporades en què trobem una petita rimaia que caldrà superar) fins que s’estreny i comença el gel. Es pot muntar una bona reunió a la paret esquerra. Pugem enganxats a la paret dreta del corredor per una encaixonada xemeneia de gel (70º-80º) que va guanyant amplada. Sense prou gruix de gel trobarem un tram de mixt delicat d’escalar. Sortim de nou al corredor i la inclinació disminueix. Escalem fins a un evident coll que porta a una mena d’aresta (60º). El corredor s’eixampla encara més i la dificultat decreix (45º-50º). Pugem directes fins a un collet situat 15 m sota el cim (3 h).

DESCENS
Des del coll baixem uns metres pel vessant S i, sense perdre gaire altitud, flanquegem a la dreta per sota les parets de la part superior del pic. Anem a buscar la colladeta de la Tallada (entre els 2 tucs de la Tallada), a 2.623 m. Baixem pel corredor que hi mena fins a retrobar les traces de pujada. Descendint del coll veurem els exigents corredors de la cara NW: Guillotina, Hypergoulotte i Woodstock. Només ens cal desfer el camí fins a la boca S del túnel de Vielha (1:30 h).

1a ascensió: A. Ossó, C. Romero i J. Baseda, 10-05-1992.
Dificultat: D+ (màx. 80º), 550 m.

TEXT: Laura Piferrer