Corredor Ciàtica

Tuc de Contesa - Vall de Conangles. Vèrtex #222

Eclipsats per altres cims de la zona, els vessants N i NE del tuc de Contesa (2.786 m) ens ofereixen una sèrie de recorreguts alpinístics més que interessants. Un d’ells és el corredor Ciàtica, on gaudirem d’una via solitària en un entorn extraordinari. Un recorregut amb prou ingredients per fer-se un nom propi: tirades encaixonades, trams exigents en mixt, baixada incerta i fins i tot la presència d’un curiós túnel a meitat de via.

APROXIMACIÓ
Des de la boca sud del túnel de Vielha agafem el corriol del GR-11. Passat el bosc i situats a la part inferior del circ de Conangles, divisem el sòcol de la paret NE del tuc de Contesa. A partir d’aquí guanyarem molt de desnivell, sempre fora de camí. Quan siguem a la cota 2.300, ens trobarem de cop i volta amb l’evident ruta a escalar (de 2 a 3 h).

DESCRIPCIÓ DE LA VIA
El recorregut comença amb una 1a tirada molt llarga i encaixonada. Hi ha diferents ressalts amb possibles trams de mixt fins a 75º. A continuació progressarem per una evident canal de dificultat mitjana que cada vegada es redreça més. Trobem un tap de roques amb un forat. L’opció més fàcil i estètica és passar pel seu interior. Uns metres més amunt s’acaba la canal i cal escalar una paret en travessa delicada a l’esquerra sobre poc gruix de gel (80º). Seguirem per una nova canal mentre superem més ressalts. Al darrer tram trobem diverses ramificacions; hem de seguir recte a la recerca del cim. Als darrers metres cal superar uns petits gendarmes de roca que ens deixaran a l’aresta cimera. 4 h.

DESCENS
Des del cim anem a buscar un marcat esperó cap al sud (compte amb els dies sense visibilitat). Buscarem el punt feble per anar perdent altura cap a l’est, amb alguna desgrimpada delicada. Un cop arribats a la part baixa hem d’anar a buscar el segon coll a la retallada aresta. És l’únic punt accessible per passar al vessant N i que no podrem divisar fins que no ens trobem a sota seu. Finalment ens espera una llarga baixada pel barranc de Conangles, desfent el camí de l’anada ( de 2 a 3 h).

1a ascensió: S. Brulles, C. Romero i À. Ossó, 2.4.1995.
Dificultat: IV/3+ M (màx. 80º i M4)
Desnivell: 325 m
Tipus de roca: granit de bona qualitat.
Material: cargols de gel, encastadors i algun pitó.
Època aconsellable: de gener a maig.
Cartografia i bibliografia: Val d’Aran. Esc. 1:40.000. Ed. Alpina. També es pot consultar el núm. 176 de Vèrtex.

TEXT: Josep Mula i Laura Piferrer