Coneixement i oblit

Berguedà - Pedraforca. Vèrtex #231

A l’estiu, quan la calor assetja, els escaladors ens refugiem en ambients d’alta muntanya i parets a l’ombra. El Pedraforca és una de les destinacions preferides gràcies a la fresca de la seva cara nord. Hi ha moltes possibilitats, però la majoria de cordades escullen unes poques clàssiques. A continuació presentem una combinació de dues vies a la paret N del Calderer: una clàssica de tota la vida i una altra de força oblidada.

L’APROXIMACIÓ
Des del mirador de Gresolet (situat sobre el berguedà poble de Saldes) agafem el camí que puja al refugi Lluís Estasen. Un cop arribats al refugi enfilem el corriol cap a la cara N (surt a la dreta de la font). Hi trobarem marques blanques i inscripcions amb la paraula “Pany”. En 1 h serem a peu de paret. Per accedir a la cornisa on comença el Gran Díedre ho fem pel primer tram de la via Pany. És una escalada de baixa dificultat, però es recomana encordar-s’hi. Des de la cornisa un curt ràpel ens deixa al peu del Gran Díedre. També podem accedir a la via escalant l’entrada original del Gran Díedre (3 llargs de IVº/IV+) o per la Cerdà-Vergés (4 llargs de IV+/Vº amb un màxim de V+).

L’ESCALADA
El tram del Gran Díedre no té pèrdua. Hem d’anar seguint l’eix del díedre durant tota la via. Cal anar en compte de no sortir cap a la dreta. Pot semblar més fàcil, però després costa tornar a la via. El pas més complicat d’aquest tram és al 4t llarg, on el díedre es tanca i es redreça. Des de la sortida del Gran Díedre hem de localitzar el sostre característic de la via del Tronc. Amb una grimpada ens plantarem a peu de via. S’inicia per unes grades fàcils fins que uns pitons a mà esquerra ens indiquen la placa a superar per atènyer la primera reunió (arbre). D’aquesta pugem a la base del sostre per creuar-lo en travessa a l’esquerra fins al punt dèbil que ens permet superar-lo en artificial. Sortint del sostre trobem uns passos força fins, però a mesura que ascendim les dificultats aniran disminuint. En dos llargs més de díedre obert ens plantarem al collet de la Cova.

EL DESCENS
Del collet de la Cova baixeu amb alguna desgrimpada cap a l’E en direcció al coll situat al peu de l’agulla del Gat (marques taronges). Des d’aquest coll descendiu al S, primer per una canal i després per una tartera, fins a la gran tartera de l’Enforcadura. Davalleu-la i al seu final preneu un camí a mà esquerra que us durà al refugi Lluís Estasen. Calculeu-hi 1 hora.

1a ascensió: Gran Díedre: J. M. Anglada i F. Guillamon, el 7.7.1957. Via del Tronc: J. M. Anglada i M. Muñoz, juny de 1971.
Dificultat: V+ i A1
Longitud: 340 m
Horari: 5-6 h
Material: cintes exprés, joc de tascons, joc de friends i estrep. Cordinos per llaçar pitons i ganivet per tallar els cordinos vells.
Equipament: Gran Díedre: parabolts a les reunions i pitons durant el recorregut. Via del Tronc: només hi ha pitons als passos claus (bàsicament als 2 primers llargs). Les reunions (excepte la 1a que es fa en un arbre) s’han de muntar.
Tipus de roca: calcari de bona qualitat, tot i que en algun tram cal anar en compte.

TEXT I FOTOGRAFIES: Jordi Cateura i Albert Macau