Cogulló de Turp

Vall d'Alinyà - Alt Urgell. Vèrtex #217

Ascensió al Cogulló des de Perles seguint l’antic camí del Bas. La bellesa d’aquest sender que s’entafora pel torrent de Coll de Boix, els replans enlairats de Llinars i els roquissars del Cogulló, amb les seves fantàstiques panoràmiques, fan d’aquest complet recorregut una de les millors excursions del Prepirineu català.

L’ITINERARI
Se surt de Perles (790 m) a trobar la drecera que per dessota les cases baixa al riu. Sortim a la pista que connecta diverses cases aïllades (15 min). L’abandonem en pocs minuts, creuem el riu per una palanca de fusta i seguim fins al torrent del Coll de Boix. El camí s’estreny i ben traçat munta per aquesta barrancada entre espadats calcaris, saltants d’aigua i petits gorgs. Creuem el llit i ens enlairem fent una marrada per superar un curt congost. La barrancada s’obre i apareixen antics bancals i un parell de cases esparses a mig vessant, els corrals de Perles (1 h). Ascendim en diagonal pel marge dret del torrent, passem per la font que hi ha sota cal Gili i creuem la capçalera del torrent. Un camí ample ens du a l’edifici rònec de cal Remellat (1.45 h). Recte podem anar a trobar la pista apariada que mena a l’ermita de Santa Pelaia (2 h). Reculem fins al trencall de la mina Juanita, antiga explotació minera ara arranjada. El seguim per flanquejar per l’obaga i prendre un camí costerut fins al collet de Voltrera (2.15 h). Enfront s’atalaia majestuós el crestall del Cogulló. Entronquem amb la pista principal que puja del coll de Boix (1.336 m). Seguim amunt vers el SW, amb tendència a resseguir el fil del llom. Girem a l’W i pugem fins al trencall de la font del Tilló. Prosseguim recte pel carener i, ja dins el pinar, fem cap al coll de la Travessa (3 h). La pista malmesa munta en diagonal vers el N fins al coll de la Coma de Turp, al caire de la carena (1.474 m). Adés pel crestall rocallós amb passos aeris, adés per una senda menuda entre pins i boixos de l’obaga, s’ateny igualment el capçal del Cogulló (1.620 m; 3.30 h). Superba miranda oberta als quatre vents. Descens pel mateix camí.

Accés i punt de partida: des de Coll de Nargó o Sant Llorenç de Morunys seguim la ctra. L-401 fins al km 7, on trobem Perles. A la placeta, on hi ha l’esglesiola romànica de Sant Romà, hi ha lloc d’aparcament i una font.
Desnivell: 1.100 m
Horari: ascensió: 3.30 h; descens: 3 h.
Dificultat: mitjana pel desnivell. Senders ben traçats. Les pistes de la part alta tenen diferents bifurcacions que cal destriar encertadament.
Cartografia: Alt Urgell. Esc. 1:50.000. ICC.
Bibliografia: Joan Tort ; Ventura Roca. Del Segre a la Ribera Salada. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1992.

TEXT: Ignasi Planas