Cingle de Gitarriu

Sadernes - Alta Garrotxa. Vèrtex #216

El cingle de Gitarriu, o de les Cabres, ofereix excel·lents vistes de la feréstega zona septentrional de la Garrotxa. El següent itinerari circular ens permetrà pujar-hi amb una entretinguda grimpada que supera el pas del Cabró i el Querforadat.

L’ACCÉS
Per la ctra. N-260, entre Olot i Besalú, ens desviem a Montagut i Sadernes, des d’on seguim fins al pont d’en Valentí (2,5 km; 0.35 h), on hi ha diversos aparcaments habilitats.

L’ITINERARI
Després del pont d’en Valentí, i abans de la pista a la Muntada, un corriol surt de la dreta (350 m). Al cap d’uns 5 minuts (380 m) un corriol poc fressat a la dreta ens deixa al peu d’una tartera, que enfilarem per un camí amb marques vermelles fins a una balma (525 m). Des d’aquí en direcció N flanquegem la paret. Al cap d’uns 15 min trobem el pas del Cabró (545 m), que superarem amb unagrimpada. A l’inici hi ha un rètol que ens informa que en aquesta paret hi nidifiquen falcons. Una vegada superat el pas arribem a l’altre contrafort. Seguim per la lleixa en direcció S fins a la cova de les Cabres. Travessem el Querforadat i passem a l’altre costat del forat per superar un impressionant pas equipat amb cable d’acer que ens porta al caire del cingle (630 m). Continuem en direcció NE. El camí segueix pujant i passa entre alzines, paral·lel al caire del cingle. Seguim les fites fins al Treu Petit (960 m), pas que ens permet baixar de la cinglera cap a la vall de Riu. El camí baixa sobtadament i gira després en direcció NE. Al cap d’una estona, en una cruïlla, girem a l’esquerra. El corriol va en direcció E de baixada. Deixem un camí que segueix baixant i nosaltres agafem el de l’esquerra (690 m). Travessem una petita tartera per on s’intueix un corriol que ens portaria directament sota el pas del Cabró. Seguim, però, baixant fins a la pista (350 m) i retornem al punt d’inici.

Longitud: 5,6 km
Desnivell: 800 m
Horari: 4.30-5 h, des del pont d’en Valentí.
Dificultat: alta. Itinerari no apte per a persones amb vertigen. Es recomana portar un cordino d’uns 15 m per assegurar alguns passos. Camí molt perdedor.
Època aconsellable: tot l’any, però cal evitar els dies de molta calor a l’estiu.
Cartografia i documentació:
Alta Garrotxa. Esc. 1:25.000. Ed. Alpina i Geoestel.
• Més informació a www.boncami.cat.
Track de la ruta per a GPS a www.feec.cat (dins de “Ressenyes”, apartat “Secció de GPS”).

TEXT: Narcís Pujades