Cilindro de Marboré

Vall d'Ordesa - Massís de Mont Perdut. Vèrtex #199

El Cilindro de Marboré (3.325 m) és sens dubte el cim amb més plasticitat del conjunt conegut com Las Tres Sorores. Ofereix una ascensió hivernal força alpina per la via normal. Alhora, l’aproximació i l’ascens amb esquís fins allà on puguem, permet gaudir d’un dels marcs d’alta muntanya més llegendaris del Pirineu: la vall d’Ordesa als nostres peus i la companyia ben propera del germà gran, el Mont Perdut (3.355 m).

APROXIMACIÓ
El millor itinerari per arribar al refugi de Góriz a l’hivern o primavera amb esquís parteix dels pobles de Fanlo i Nerín. Una petita estació d’esquí de fons al coll d’Arenas (1.955 m) permet aprofitar la pista d’accés. Amb tot, cal ascendir per la corda que culmina a la Punta Custodia (2.519 m) per guanyar el pas fins al coll de Góriz (2.343 m), una progressió molt espectacular amb les valls d’Añisclo i Ordesa a banda i banda sota la colossal figura de Las Tres Sopores al davant. Amb temps inestable es desaconsella totalment i haurem de seguir la ruta normal pel circ de Soaso amb els esquís a l’esquena.

ASCENSIÓ
Just per sobre del refugi de Góriz encadenem la successió de pales de la via clàssica del Mont Perdut. Arribats al plateau del Lago Helado (2.990 m), just sota la mola del Cilindro, remuntem la marcada pala-tub que ens projecta directament cap a l’esquena del cim. Deixem a mà esquerra el Pitón SW (3.194 m). Si la neu ho permet, és possible pujar amb els esquís als peus. Un cop a dalt, ens traiem els esquís i ens equipem amb els grampons i el piolet per afrontar l’atac final: una xemeneia glaçada d’uns 10-15 m sobre bona  roca calcària, i una aresta cimera que seguim sense complicacions fins al punt culminant.

DESCENS
Pel mateix itinerari. S’aconsella l’ús de la corda per desfer el tram de la xemeneia i el bon domini dels girs en curt per a la baixada amb esquís al llarg de la pala-tub.

Desnivell: 1.130 m
Dificultat: alta. Atenció als canvis sobtats de relleu i a l’estat de la neu. L’escalada i descens per la xemeneia d’accés a la cresta cimera presenta passos de III+ en mixt.
Horari: 4-5 h
Material: piolet, grampons i corda (a part del material d’esquí de muntanya).
Refugi: Góriz (2.195 m), guardat tot l’any (tel. 974 34 12 01).
Cartografia: Monte Perdido-Vignemale-La Munia. Esc. 1:30.000. Ed. Alpina, 2000.

TEXT: Sergi Lara