Cascada de la Sarra

Vall de Pineta - Pirineu Aragonès. Vèrtex #221

La vall de Pineta és una de les zones habitades més fredes del Pirineu. Un autèntic congelador els anys en què l’hivern es deixa veure de veritat. No és estrany, doncs, que a una cota relativament baixa (1.300 m) es formi aquesta llarga i estètica cascada, encarada al nord i molt enclotada. Una cascada del tot recomanable i no gaire lluny del cotxe que, en cas de no trobar-la en condicions, ens permetrà reaccionar ràpidament i marxar cap a algun altre dels nombrosos salts de gel que es formen a la zona.

APROXIMACIÓ
Pugem per la carretera que surt de la població de Bielsa cap a la vall de Pineta. A l’altura del càmping (km 8) aparquem el cotxe i ens dirigim a l’altra banda del riu Cinca. Baixem una mica i a la primera torrentera se’ns mostra la cascada. 20 min de caminada.

DESCRIPCIÓ DE LA VIA
La cascada, evident des de la carretera, discorre encaixonada en un barranc, per la qual cosa haurem de prestar atenció al perill d’allaus. Orientada al NE, els 2 primers llargs són bonics i mantinguts, de 45-50 m (4+), amb una inclinació de 80º/85º. Després ve un tram de rampes i curts ressalts que donen pas a l’últim llarg. A la base d’aquest hi ha un gorg que pot no estar gelat i ser una mica delicat de travessar.

DESCENS
En ràpels per la mateixa via.

Dificultat: III/4+, 200m
Material: 7 cargols de gel, bagues per reforçar els ràpels i algun pitó opcional per a les reunions. Hi trobarem espits, pitons i algun arbre per muntar les reunions.
Època aconsellable: de finals de desembre a finals de febrer.
Bibliografia: Iñaki Cabo. Guía de escalada en hielo en los valles de Bielsa. Ajuntament de Bielsa, 2005.

TEXT: Òscar Alemán