Canal del Querforadat

Puig de les Gralleres - Cadí. Vèrtex #203

Canal interessant que amaga petites sorpreses com l’aeri flanqueig inicial o el forat del quer (roca) que dóna nom a la via. Descriu un itinerari difícil de visualitzar, però que va a buscar de forma original un corredor que solca la paret tot evitant els tallats de la seva base. Sense dificultat excessiva, té el compromís just per posar-hi el punt d’emoció. Això, juntament amb la llarga aproximació per bosc, la fan una via apta per als “cadinaires” incondicionals o per als amants de les zones menys freqüentades.

ACCÉS
Des de la Seu d’Urgell seguim la ctra. N-260 i, passat Pont de Bar, prenem un trencall a la dreta cap als pobles de Toloriu, Bar i el Querforadat. Pugem uns 11 km per un camí asfaltat fins al Querforadat(1.418 m).

APROXIMACIÓ
Prenem la pista del final del poble i després d’una barrera trenquem a la dreta per un camí que puja direcció SW. Als 20 min creuem un torrent i girem a l’esquerra per enllaçar de nou amb la pista. Després d’una corba molt pronunciada travessem un torrent. Seguim unes fites a la dreta i ràpidament apareix un sender que remunta pel vessant esquerre d’un monticle fins a l’àmplia collada de Josana (1.773 m). Voregem un nou turó per l’esquerra fins al coll Superior de Josana (1.884 m) i continuem flanquejant, ara pel vessant dret, fins a la font de les Planes (1.890 m). Seguim pujant direcció S i, quan s’acaba el bosc, remuntem la llarga pala de neu (35º-40º) fins a l’entrada del corredor, a 2.250 m d’altitud(3 h).

DESCRIPCIÓ DE LA VIA
Pugem uns 60 m pel con d’entrada del corredor (45º-50º) fins a una gran roca al mig de la pala de neu (R0). Avancem a la dreta per sota la paret(50º-55º) fins a un estrenyiment (55º) pel qual accedim a una marcada vira que talla la paret horitzontalment (55º/III+, roca podrida). Flanquegem fins a un collet on muntem la R1 aprofitant un gendarme. Fem una curta desgrimpada (IIIº descompost) i continuem flanquejant a la dreta per la lleixa nevada (50º-55º) fins a l’entrada d’un corredor encaixonat (R2). Hi pugem: 50º-55º amb algun ressalt de 60º i trams curts de mixt (60º/IIIº). Muntem la R3 en un petit replà, just abans d’un estrenyiment. Acabem de remuntar el corredor (50º-55º) i girem a la dreta (60º) per anar a buscar el característic quer foradat, una gran llosa caiguda sobre l’aresta on fem la darrera reunió (R4). Creuem pel forat del quer i pugem per les rampes de neu de l’embut superior amb tendència a la dreta fins a la carena (45º-50º). Acabem a l’ampli llom del puig de les Gralleres (2.580 m).

DESCENS
Seguim la carena a l’E, parant atenció a les possibles cornises, i en pocs minuts som al coll de la canal Baridana (2.504 m). Davallem per l’ampla canal Baridana (40º-45º). Un cop al bosc, tornem pel mateix camí que havíem seguit durant l’aproximació (2:30 h).

1a ascensió: Lalueza, Matas i Sabaté, abril 1991.
Dificultat: D (màx. 60º, III+)
Desnivell: 500 m
Horari: 3-4 h
Tipus de roca: calcari molt descompost
Material: piolets, grampons, friends, tascons, bagues llargues i 5 pitons.
Època aconsellable: de febrer a abril.
Cartografia i bibliografia:
Serra del Cadí-Pedraforca. Esc. 1:25.000. Ed. Alpina-Geoestel, 2002.
• MATAS, Jaume. Escalades al Parc Natural del Cadí. Ed. Rodés Edicions.

TEXT: Laura Piferrer