Camporrells – Sant Quilis – Camporrells

La Llitera - Osca. Vèrtex #216

Recorregut circular per la comarca de la Llitera que inclou l’ascens a la serra de Sant Quilis, on es troba l’ermita del mateix nom, i la visita als estanys d’Estanya. A més, gaudirem de bones vistes del Montsec cap a l’est, i del Turbó i el Pirineu cap al nord.

L’ITINERARI
Sortim des de la pl. de la Creu, a Camporrells (620 m), en direcció sud per la carretera de Valldellou. Als 170 m ens desviem a l’esquerra seguint les marques del PR-HU-116. Pugem per una pista asfaltada i aviat trobem un ample camí que transcorre entre oliveres i camps de conreu. En arribar a una granja prenem la pista asfaltada de l’esquerra que voreja les restes de l’ermita de Sant Jaume. Poc després trenquem a la dreta direcció Estopanyà.Al km 4,3 el camí desemboca a la carretera que mena al pantà de Canelles. Girem a l’esquerra fins a una nova bifurcació, al costat d’un safareig. Pugem fins a Estopanyà i virem a l’esquerra en direcció a la N-230. Passem davant la font del Francell i seguidament prenem la pista que surt a la dreta (km 7,7) seguint les indicacions del PR. En lleuger descens arribem al km 9,4 coincidint amb una important cruïlla al costat d’una granja, i continuem de baixada. De seguida, al km 10,3, ens desviem pel PR-HU-45 fins a Estanya, on hi ha un bonic estany d’origen càrstic.

Voregem l’estany fins a retrobar l’asfalt. Seguim la carretera a la nostra esquerra direcció Colladrons i al km 15,1 abandonem el PR. Enllacem amb una carretera, girem de nou a la dreta i després de passar davant d’un aeròdrom desemboquem a la N-230. Pedalem cap a la dreta mig quilòmetre i travessem la ctra. nacional fins a Castilló del Pla (km 21,7). Al 1r revolt trenquem a la nostra esquerra i continuem sempre per la pista principal. En poc més d’1 km tombem per la pista de l’esquerra i al km 23,4 seguim recte i obviem les pistes laterals. El camí es torna costerut. Enllacem amb el PR-HU-113 i trenquem a l’esquerra mentre guanyem alçada fins a l’ermita de Sant Quilis (1.084 m), un mirador amb vistes espectaculars sobre el Montsec i els cims del Pirineu. Emprenem el descens i al km 30,1, seguint els rètols del PR, tombem a l’esquerra per una pista en no gaire bonestat que mena al poble abandonat de Sorita (km 32,8). La ruta esdevé planera i discorre entre oliveres, alzines i ametllers fins a Baells (km 38). Travessem el poble i baixem fins a la bàscula. Girem a l’esquerra i als pocs metres prenem el GR que surt a la nostra dreta i que condueix a un túnel que travessa la N-230. A la sortida tombem a l’esquerra, sempre fidels al GR, arribem a Natjà i, més enllà, a Camporrells (km 44,9).

Longitud: 45 km
Desnivell: 500 m
Horari: 3.40 h
Dificultat: baixa
Ciclabilitat: 100%

TEXT: Francesc Sabater