Blanca vall Ferrera

Pallars Sobirà - Pic de Norís. Vèrtex #241

El sostre de Catalunya absorbeix amb força una gran quantitat de muntanyencs i muntanyenques d’arreu del país. Però més enllà de la pica d’Estats, l’alta vall Ferrera destaca per molts altres cims i vessants que conserven la neu fins ben avançada la primavera. Un d’ells és el Pic de Norís (2.826 metres), que juntament amb el Monteixo domina el circ d’Aixeus i ofereix un llarg descens amb vistes a les muntanyes més altes de la nostra terra.

L’ITINERARI
Des del pont de la Farga comencem esquiant per la pista que s’enfila cap al refugi de Vallferrera. Al pla de la Selva (1.700 m) seguirem a la dreta el camí que travessa el bosc d’Aixeus i arriba a la pleta dels Frares. Al final del camí trobem el barranc d’Aixeus, on podrem carregar aigua. El remuntem, deixant-lo a mà esquerra, fins que el bosc s’obre i el terreny s’ajeu. En arribar a aquest racó ens adonarem de la solemnitat de l’entorn. Ens dirigim cap al circ d’Aixeus vigilats pel gran pic del Sentinella. Pugem per unes comes amb arbres que acaben sota unes pales força dretes (amb possibles plaques). Passem uns monticles en direcció E i, si està glaçat, creuem l’estany d’Aixeus, ja al peu del Norís. Serpentegem buscant el pas més franc i ens decantem al sud fins que guanyarem el coll (2.600 m). Des d’aquí s’aixeca la pala N del Norís, un pic que cada vegada ens captiva més pel seu aspecte escarpat, i remuntem la mateixa pala on de baixada trenarem els nostres viratges. Assolim el cim per la seva carena est o bé directament per la dreta del vessant nord de la muntanya, si les cornises i l’assentament de la neu ho permeten. El descens l’efectuarem pel mateix itinerari de pujada.

Accés: des de Llavorsí (Pallars Sobirà) cal dirigir-se a Àreu per les carreteres L-504 i L-510. A partir d’Àreu, si la neu ho permet, es continua fins al pont de la Farga (1.450 m).
Desnivell: 1.480 m
Dificultat: BE; S3
Horari: 5-7 h
Cartografia: Pica d’Estats – Montroig. Esc. 1:25.000. Ed. Alpina i Geoestel.

TEXT I FOTOGRAFIES: Samuel Colomer